Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Netanyahu "indestructibil" - victorie la alegerile anticipate din Israel

In Israel, în ciuda sondajelor care erau favorabile stîngii, tot liderul dreptei, Benjamin Netanyahu, se impune în urma legislativelor anticipate de marţi 17 martie. El cîştigǎ astfel, în mod triumfal, pariul pe care şi l-a asumat, pentru cǎ tot el a dorit acest scrutin cu scopul de a forma un guvern mai unit în jurul viziunii sale politice şi securitare.

La cei 65 de ani Benjamin Netaniahu rǎmîne în centrul peisajului politic israelian, un personaj cheie, "indestructibil" cum scrie comentatorul Agenţiei France Presse. Acest nepot de rabin, fiul unui istoric ultra-sionist, fost combatant în cadrul forţelor speciale, marcat de moartea eroicǎ a fratelui sǎu în cursul unei acţiuni militare israeliene în Uganda, Benjamin Netaniahu deci, Bibi cum i se mai spune, iese şi mai puternic din aceste alegeri. El va continua probabil sǎ-i exaspereze pe mulţi, cum s-a întîmplat şi pînǎ acum, atît în interiorul Isaelului cît şi în lumea arabǎ şi occidentalǎ, dar principala concluzie care se impune dupǎ acest scrutin este cǎ israelienii nu vor sǎ rişte nimic. Electoratul opteazǎ deci pentru totala paralizie a negocierilor cu palestinienii şi amînarea la infinit a pǎcii cu aceştia, în numele unei viziuni securitare ferme.

Iatǎ comentariul cotidianului francez Le Monde legat de rezultatul alegerilor din Israel: "Se spunea cǎ e un om terminat dar Bibi a triumfat. Credeam cǎ e un om politic în derivǎ dar Israelul este cel care intrǎ în derivǎ validînd o linie naţionalistǎ, identitarǎ şi securitarǎ care compromite cele mai slabe speranţe pentru gǎsirea unei soluţii politice în conflictul cu palestinienii".

Partidul Likud, care dispune deci de 30 de deputaţi în Parlament, se va asocia, sub bagheta lui Netaniahu, cu alte forţe, probabil cu liderul de centru dreapta Moshé Kahlon, pentru a forma un guvern. Toate aceste consultǎri vor dura cam douǎ sǎptǎmîni.

In urma acestui scrutin mai rezultǎ cǎ partidele religioase ultra-ortodoxe au mai pierdut din electorat, şi cǎ formaţiunile arabe israeliene au devenit a treia forţǎ politicǎ a ţarii. In privinţa acestora însǎ trebuie inclusǎ o nuanţǎ pentru cǎ respectivele formaţiuni nu se înţeleg între ele, greu de gǎsit de exemplu o platformǎ comunǎ între un partid arab israelian comunist şi un partid arab israelian islamist.

Iatǎ şi cîteva reacţii din strǎinǎtate dupǎ victoria lui Netaniahu. Uniunea Europeanǎ îl felicitǎ şi-l îndeamnǎ la mai mult curaj în vederea relansǎrii procesului de pace.

In Statele Unite, republicanii sunt cei care l-au felicitat primii pe Benjamin Netaniahu, iar unii dintre ei n-au ezitat sǎ fie ironici. Preşedintele american Barack Obama ar fi preferat probabil sǎ aibǎ un alt interlocutor în Israel decît Netaniahu, dat fiind cǎ între cei doi oameni existǎ o animozitate. Unii republicanii i-au reproşat însǎ lui Obama cǎ, incapabil sǎ obţinǎ plecarea de la putere a lui Bachar al-Assad, îl dorea plecat pe Netaniahu.  

Iranul, care nu recunoaşte existenţa statului Israel declarǎ cǎ oricum toate partidele israeliene sunt "anti-musulmane".

Coincidenţa face cǎ realegerea lui Netaniahu intervine într-un moment cînd diplomaţii care negociazǎ pe marginea programului nuclear iranian îşi exprimǎ mari dubii cǎ semnarea unui acord cu Teheranul pînǎ la sfîrşitul lunii ar fi posibil. Ceea ce ar fi o nouǎ victorie a lui Benjamin Netaniahu.