Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Salonul de carte de la Paris: literatura brazilianǎ şi cea polonezǎ ca invitaţi de onoare

Salonul internaţional de carte de la Paris îşi deschide porţile joi 19 martie sub semnul literaturii braziliene, Brazilia fiind ţara cu statut de invitat de onoare. Aceastǎ a 35-a ediţie a manifestǎrii priveşte însǎ şi spre estul Europei pentru cǎ oraşele poloneze Cracovia şi Wroclaw mai sunt invitatele speciale.

In total 50 de ţǎri sunt de fapt invitate şi în jur de 3000 de scriitori vor acorda autografe în cele patru zile ale manifestǎrii, între 20 şi 23 martie. Seara de joi este rezervatǎ ceremoniilor oficiale, Salonul urmînd sǎ fie deschis de ministrul francez al culturii, doamna Fleur Pellerin împreunǎ cu omologii sǎi brazilian şi polonez. Anul trecut Salonul a primit 200 000 de vizitatori, şi probabil cǎ şi anul acesta afluenţa publicului va fi mare, în ciuda unor mǎsuri de securitate mai drastice decît în alţi ani.

In jur de 50 de autori brazilieni au sosit la Paris cu aceastǎ ocazie, printre care Bernardo Carvalho, Paulo Coelho, Ana Maria Machado şi Paolo Lins. Vor fi prezenţi şi în jur de 20 de autori polonezi. Iatǎ doar cîteva nume: Marek Bienczyk, Iwona Chmielewska, Urszula Koziol. Vineri 20 martie, cineastul Roman Polanski va fi moderatorul unui moment axat pe literaturǎ şi cinema la standul celor douǎ oraşe. Sǎ reţinem cǎ Wroclaw va fi capitalǎ culturalǎ europeanǎ în 2016.

Printre momentele importante ale acestei ediţii a Salonului de carte de la Paris se numǎrǎ dezbaterile legate de istorie şi memorie, şi mai ales de transmitere a mǎrturiilor. La standul polonez sunt programate mai multe discuţii pe tema evreilor polonezi şi a Holocaustului.

Nu vor lipsi de la Salon mari vedete ale literelor franceze, precum Lydie Salvayre, deţinǎtoarea premiului Goncourt pe anul 2014, sau Patrick Modiano, cǎruia i s-a atribuit anul trecut premiul Nobel pentru literaturǎ. Cum romanul poliţist se vinde bine în Franţa (în 2013 o cincime din cǎrţile vîndute au fost poliţiste), mulţi maeştri ai acestui gen se vor întîlni cu publicul lor, de exemplu americana Patricia MacDonald sau francezul Hervé le Corre.

Din România şi Moldova şi-au anunţat participarea la Salonul de carte de la Paris în jur de 30 de personalitǎţi literare. Pe standul românesc vor putea fi descoperite cǎrţi în limba românǎ apǎrute la peste 30 de edituri, dar şi traduceri din românǎ publicate în Franţa.