Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa: arsenal legislativ fǎrǎ precedent în lupta împotriva terorismului

terrorisme_projet_loi.jpg

Credit foto: rfi.fr

In Franţa, guvernul a prezentat un nou proiect de lege în materie de luptǎ împotriva terorismului. Un nou arsenal legislativ le va permite serviciilor speciale sǎ fie mai eficiente şi sǎ culeagǎ mai uşor informaţii esenţiale în contextul urmǎririi persoanelor bǎnuite de asociere cu grupuri teroriste.

Acest nou set de mǎsuri este propus ca urmare a atentatelor comise în luna ianuarie la Paris şi soldate cu 17 morţi. La acea orǎ, dupǎ atacul comis în redacţia revistei umoristice Charlie Hebdo, au fost revelate numeroase falii ale serviciilor de informaţii. Indivizi care ar fi trebuit sǎ se afle fie dupǎ gratii, într-un regim de strictǎ supraveghere, au beneficiat de fapt de o libertate de mişcare inacceptabilǎ. Primul ministru Manuel Valls nu a ezitat sǎ sublinieze el însuşi problemele cu care se confruntǎ poliţia şi serviciile de informaţii. "In prezent, numai un individ din doi, dintre cei care se întorc din Siria, a fost detectat în prealabil înaintea plecǎrii sale. Trebuie deci sǎ accentuǎm supravegherea indivizilor radicalizaţi şi periculoşi" a spus premierul Manuel Valls, citat de Agenţia France Presse.

In virtutea noului proiect de lege, serviciile de informaţii vor avea, administrativ vorbind, o viaţǎ mai "uşoarǎ". Ele nu vor mai trebui, de exemplu, sǎ cearǎ autorizaţia unui judecǎtor pentru misiuni de supraveghere sau de infiltrare a reţelelor teroriste. Serviciile speciale franceze vor putea efectua "intercepţii cu scop securitar" pe Internet, de exemplu vor putea consulta mesaje electronice. La fel, vor putea, cu mai multǎ uşurinţǎ din punct de vedere administrativ, asculta convorbiri telefonice sau plasa microfoane sau camere de luat vederi miniaturale în maşinile suspecţilor sau la domiciliile acestora. Este facilitatǎ şi instalarea de "keyloggers", softuri care permit citirea şi înregistrarea în timp real a unei personae aflatǎ în faţa ordinatorului şi a clavierului sǎu.

Vor fi utilizate mai uşor şi mai des aparate spion de tip "Imsi Catcher", care, pe o anumitǎ razǎ de acţiune, înregistreazǎ totalitatea comuncaţiilor telefonice, a mesajelor scrise cu ajutorul aparatelor mobile precum şi întregul trafic de pe Internet.

In virtutea noului text de lege li se impune furnizorilor de acces Internet sǎ adopte sisteme de detectare automatǎ a comportamentelor suspecte.

Sunt, oare, toate aceste mǎsuri, de naturǎ sǎ afecteze libertatea individualǎ în Franţa? Întrebarea nu a întîrziat sǎ fie pusǎ şi polemici în acest sens se profileazǎ deja la orizont.

Manuel Valls a ţinut însǎ sǎ precizeze cǎ în nici un caz acest proiect de lege nu trebuie vǎzut ca un fel de "Patriot Act" francez, aluzie la mǎsurile adoptate de americani dupǎ atentatele de pe 11 septembrie 2001. In Franţa a fost creat de altfel un nou organism, Comisia naţionalǎ de control al tehnicilor de colectare a informaţiilor, care ar urma sǎ garanteze respectarea vieţii private.    

Mai multe asociaţii, mai mulţi avocaţi şi specialişti în domeniul industriei numerice au şi calificat acest proiect de lege drept "devastator" pentru libertǎţile individuale. El este criticat şi de Amnesty International, precum şi de unii responsabili politici.

Proiectul de lege urmeazǎ sǎ fie adoptat înainte de sosirea verii, deci s-ar putea sǎ declanşeze o dezbatere naţionalǎ în jurul lui. Recentele atentate din Tunisia demonstreazǎ însǎ, pentru moment, cǎ un astfel de arsenal legislativ ar putea fi de naturǎ sǎ salveze vieţi omeneşti. Cît de mult afecteazǎ el libertǎţile individuale consfinţite în constituţie, este greu de evaluat. Iar uneori chiar şi marile democraţii par sǎ privilegieze securitatea în dauna unor libertǎţi care permit spaţii de manevrǎ terorismului.