Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Brazilia şi diversitatea sa culturalǎ la Salonul de carte de la Paris

logo-litterature-bresilienne-bibliolingus.jpg

credit foto bibliolingus.fr

Brazilia este invitatul de onoare la actuala ediţie a Salonului de Carte de la Paris. Putem spune însǎ cǎ Brazilia revine ca invitat de onoare pentru cǎ a avut deja acest statut 1998. Ne putem deci întreba de ce aceastǎ nouǎ focalizare pe literatura şi cultura brazilianǎ.

Intre Franţa şi Brazilia relaţiile sunt foarte bune, ceea ce s-a vǎzut deja în 2005, cînd s-a derulat "Anul Braziliei în Franţa" şi în 2009 cînd a avut loc "Anul Franţei în Brazilia". Meritǎ însǎ subliniat faptul cǎ între 1998 şi 2015 în Brazilia s-au întîmplat lucruri fabuloase. Aceastǎ ţarǎ care numǎrǎ 200 de milioane de locuitori, un gigant la Americii latine, s-a trezit practic dintr-o anumitǎ amorţire istoricǎ, a depǎşit perioada dictaturilor, a intrat în era democraţiei şi a dezvoltǎrii economice şi a început sǎ joace un rol important pe plan mondial, economic şi geopolitic. Brazilia doreşte sǎ-şi demonstreze însǎ şi forţa creatoare şi sǎ depǎşeascǎ unele clişee (gen: ţarǎ sa carnavalului, a sambei sau a fotbalului). Iar Franţa îi oferǎ acest prilej în prezent, în spaţiul expoziţional de la Porte de Versailles, unde o întreagǎ pleiadǎ de autori brazilieni sunt prezenţi.

Cei mai cunoscuţi dintre ei sunt Paulo Coelho şi José Mauro de Vasconcelos. Ei au deja o faimǎ mondialǎ, primul fiind autorul multor romane de succes precum "Alchimistul". Al doilea s-a impus pe plan internaţional cu romanul "Frumosul meu portocal". Aceste douǎ titluri por fi regǎsite şi în limba românǎ.

In Franţa au fost realizate, în pregǎtirea acestei prezenţe a Braziliei la Salonul cǎrţii, numeroase noi traduceri, unele din scriitori clasici brazilieni, mai puţin cunoscuţi. Aproape toţi scriitorii brazilieni au avut de altfel contacte foarte strînse cu Franţa şi s-au hrǎnit masiv din cultura francezǎ. Despre Machado de Assis, cel mai mare autor brazilian din secolul al XIX-lea, se spune cǎ este un "Balzac al Braziliei". Despre Milton Hatoum, care a scris pagini importante despre imensa regiune a Amazonului, se spune cǎ are un stil marcat de Proust şi de Flaubert.

Numeroşi scriitori brazilieni vin la Paris cu o literaturǎ angajatǎ, cu o privire criticǎ legatǎ de marile transformǎri din ţara lor. Luiz Ruffato, care şi-a început cariera ca jurnalist, este autorul unor romane frescǎ despre viaţa din Sao Paolo, un oraş de dimensiuni incredibile, 20 de milioane de locuitori. Edyr Augusto este autorul unor cǎrţi poliţiste în care el creioneazǎ şi violenţa care existǎ în marile oraşe braziliene.

Brazilia este o ţarǎ fascinantǎ, veritabil laborator social al lumii, unde bogǎţia extremǎ se întîlneşte, în zonele numite "favelas", cu sǎrǎcia extremǎ. Perioada cît a fost la putere preşedintele Lula da Silva, între 2003 şi 2011, rǎmîne poate cea mai fastǎ din istoria recentǎ a ţǎrii, fiind marcatǎ de o creştere economicǎ fǎrǎ precedent şi de ieşirea din sǎrǎcie unei bune pǎrţi a populaţiei. In prezent Brazilia are ambiţia de a arǎta publicului francez şi francofon diversitatea sa culturalǎ şi universalitatea literaturii braziliene.