Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franta: extrema dreaptà nu câstigà pariul departamentalelor, socialistii rezistà iar conservatorii ies pe primul loc

Primul tur al alegerilor departamentale a dat peste cap pronosticurile. Frontul national, partidul extremei drepte, nu este primul partid din Franta si nici màcar al doilea. Miscarea lui Marine Le Pen se claseazà, potrivit rezultatelor partiale pe locul trei cu putin peste 24 de procente. Locul întâi cu circa 37 la sutà este ocupat de conservatorii din UMP si aliatii lor în timp ce socialistii si amicii lor întrunesc circa 28 de procente.

Satisfactii si deceptii dupà primul tur al departamentalelor din Franta. Cu doar sub 25 de procente, Frontul national, partidul extremei drepte, cert îsi amelioreazà scorul din trecut si atinge praguri nesperate acum un deceniu. Miscarea lui Marine Le Pen nu se apropie însà nici pe departe de cifrele alarmiste date de sondaje, circa 30 la sutà si titlul pompos de prim partid din Franta. Primul loc dupà scrutinul de ieri revine în mod clar conservatorilor din UMP care împreunà cu aliatii lor depàsesc stacheta celor 36 la sutà. E un prim succes pentru Nicolas Sarkozy dupà ce ex-presedintele a preluat sefia partidului în toamna trecutà. Semi-succes sau semi-esec poate fi descris scorul socialistilor. Cu circa 28 la sutà, social-democratii francezi si aliatii lor limiteazà pierderile, rezistà si evità deruta electoralà anuntatà de sondaje chiar dacà pentru presedintele François Hollande si premierul sàu Manuel Valls scorul nu este deloc satisfàcàtor. Duminica viitoare la turul doi în circa un sfert din circumscriptii, adicà în 500 de cantoane, stânga nu va fi de exemplu prezentà. O situatia care se explicà si prin faptul cà stânga s-a prezentat la primul tur si mai dezbinatà decât dreapta traditionalà din UMP.

O cifrà totusi multumitoare pentru toatà lumea este participarea : circa un alegàtor din doi s-a deplasat la urne ieri, un procent onorabil, în crestere fatà de precedentele alegeri din 2011 ,care a permis si va permite probabil atenuarea înfrângerii socialistilor.

 
Extrema dreaptà nu câstigà pariul departamentalelor, socialistii rezistà iar conservatorii ies pe primul loc