Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Deputatul francez Xavier Breton: « Cred că România e o ţară care are mai departe nevoie să fie însoţită în dezvoltarea ei »

xav_bon.jpg

Xavier Breton, deputat conservator din UMP

« Cred că România e o ţară care are mai departe nevoie să fie însoţită în dezvoltarea ei ». Iată ce spune la microfonul RFI Xavier Breton. Deputat conservator din UMP al departamentului l’Ain, autor a numeroase proiecte de lege şi membru în diverse comisii speciale, Xavier Breton e asiduu şi pe plan internaţional. Membru în mai multe grupuri de prietenie cu ţările din est, alesul francez a aderat şi la cel Franţa-România. De ce ?

« Am aderat la acest grup pentru că în circumscripţia mea există mai multe sate şi comune, 8 în total, care s-au înfrăţit cu comune din România încă din epoca « Opération Villages Roumains ». O operaţiune lansată la sfârşitul epocii Ceauşescu şi a continuat şi după aceea în anii 90. Era vorba pe atunci de comune care doreau să stabilească un parteneriat special cu sate din România pentru a le ajuta să se dezvolte. Din aceste motive deci, serbăm foarte des aniversări de înfrăţiri sau avem schimburi care permit celor două părţi, franceză şi română, să-şi menţină legăturile. In calitatea mea de deputat mi s-a părut deci logic să intru în acest grup de prietenie. Astfel, în Parlament mă pot face portavoce la nivel naţional al acestor comune înfrăţite ».

Si cum vi se pare că a evoluat România în ultimii 25 de ani, de când a căzut comunismul ?

« Cred că România e o ţară care are mai departe nevoie să fie însoţită în dezvoltarea ei. Trebuie să păstrăm deci legături puternice cu această ţară - la nivel naţional, parlamentar, guvernamental dar şi asociativ - pentru ca să contribuim cu tot ceeace putem. Francezii trebuie să însoţească această dezvoltare şi să fie atenţi să nu apară, ca în alte ţări, o dezvoltare « în două viteze ». Stim că au fost astfel de cazuri în unele ţări din Europa centrală unde doar anumite categorii din populaţii au putut profita. Acelaşi pericol există şi în România. Toată populaţia si întregul teritoriu al ţării trebuie să poată profita de dezvoltare, trebuie să există o coeziune. Stim că aceste obiective nu sunt uşor de atins dar dacă fiecare dintre noi îşi face treaba cum trebuie la nivelul lui, lucrurile pot merge în sensul bun ».

Xavier Breton, deputat conservator din UMP, la microfonul RFI