Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Marş împotriva terorismului la Tunis: "Tunisia liberǎ, afarǎ cu terorismul!"

index.jpg

credit foto: rfi.fr

La Tunis s-a derulat duminicǎ 29 martie un "mare marş" împotriva terorismului la care au participat mai mulţi şef de stat şi de guvern strǎini printre care preşdintele Franţei, François Hollande. Cu puţin înainte de începerea marşului primul ministru tunisian a anunţat lichidarea unuia dintre cei mai periculoşi şefi jihadişti.

"Tunisia liberǎ, afarǎ cu terorismul", "Tara noastrǎ este mai puternicǎ decît voi". Iatǎ doar douǎ dintre sloganele cu care au defilat zeci de mii de persoane. Demnitarii strǎini au inaugurat şi un monument dedicat celor 22 de victime ale atentatului comis pe 18 martie la Muzeul Bardo. Un nume a fost adǎugat în ultimul moment, un al patrulea francez decedat sîmbǎtǎ din cauza rǎnilor sale.

Preşedintele François Hollande, în ciuda faptului cǎ în Franţa au avut loc duminicǎ alegeri departamentale, a ţinut sǎ fie prezent în capitala Tunisiei la aceastǎ mare mobilizare care aminteşte de cea derulatǎ la Paris pe 11 ianuarie, ca reacţie la atentatul din redacţiei revistei Charlie Hebdo. Sǎ-l citǎm pe François Hollande:

"Franţa dorea sǎ fie alǎturi de tunisieni care, sǎ amintim acest lucru, au fost la originea Primǎverii arabe şi au fost victime, împreunǎ cu cetǎţeni strǎini provenind din multe ţǎri, ai unui act terorist odios. Astǎzi manifestǎm pentru Tunisia şi pentru valorile pe care ea le reprezintǎ în lumea arabǎ şi dincolo de lumea arabǎ".

Marşul de la Tunis, la care şefii de stat şi de guvern strǎini au participat în mod simbolic, a avut loc sub o puternicǎ pazǎ poliţieneascǎ. Iar în paralel autoritǎţile au anunţat "neutralizarea unui grup terorist", în frunte cu şeful sǎu de origine algerianǎ, care s-a aflat la originea atentatului de pe 18 martie.

François Hollande a fost însoţit de o întreagǎ delegaţie francezǎ, din ea fǎcînd parte şi parlamentari. De notat numele lui Claude Bartolone, preşedintele Adunǎrii Naţionale Franceze, lider socialist nǎscut de fapt la Tunis.