Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Frontul Naţional, marele câştigător al departamentalelor din Franţa?

le_pen.jpg

Marine Le Pen, lidera Frontului national

În urma alegerilor departamentale din Franţa, alianţa formată din partidul conservator UMP cu centriştii din UDI a repurtat o victorie incontestabilă. 67 de departamente vor fi conduse de dreapta şi doar 34 de stânga. Cine a progresat deasemenea în termeni de sufragii culese este Frontul Naţional, partidul extremei drepte. Mişcarea lui Marine Le Pen nu reuşeşte să obţină însă conducerea niciunui departament. De ce?

In ciuda unui număr record de consilieri departamentali – circa 60 – Frontul Naţional nu a reuşit să cucerească primul departament din istoria sa. Si totuşi există analişti serioşi care vorbesc déjà despre o dublă victorie la departamentale, cea a dreptei moderate, tradiţionale şi cea a Frontului naţional. Aceşti comentatori se bazează pe cifrele obţinute de mişcarea lui Marine Le Pen. O certitudine, partidul extremist nu a regresat între cele două tururi, ba dimpotrivă. După ce a obţinut la primul tur din 22 martie un procent inedit de mare, peste 25 la sută – cel mai mare procent din istoria mişcării - la turul doi din 29 martie, acolo unde s-a putut menţine, Frontul naţional a atras cel puţin 40 de procente din sufragii. Semn că diabolizarea partidului nu a folosit la mare lucru şi că Frontul naţional e capabil să atragă alegători noi între două tururi. In plus, eşecul său în a cuceri mai multe cantoane – şi deci poate şi un departament sau două – se datorează în mare parte aşa-zisului front republican promovat de stânga. Acolo unde extrema dreaptă era în măsură să câştige, candidaţii stângii s-au dezistat în favoarea celor consevatori pentru a bara calea Frontului naţional. Această barieră Marine Le Pen va trebui într-o bună zi s-o surmonteze dacă va dori să ajungà la putere la nivel naţional, estimează mai toţi analiştii. Cu alte cuvinte, singura şansă a mişcării extremiste este să se alieze cu cineva ca să poată guverna.

Nu va fi nevoie de această strategie la alegerile regionale din decembrie. Spre deosebire de scrutinul de acum de tip majoritar, cel de peste 9 luni va fi unul proporţional integral, adică mult mai favorabil Frontului naţional. Ocazie cu care deci mişcarea lui Le Pen va putea creea surprize şi mai mari decât până acum, ţinta fiind cucerirea a trei sau patru regiuni franceze dintr-un total de 14.

Scrutinul departamental de acum a demonstrat în mod cât se poate de clar că Frontul naţional s-a implantat foarte bine la nivel local, mai ales în zonele în care cucerise în prealabil primării la municipalele de anul trecut. « Mai important decât cucerirea simbolică a unui departament este că Frontul naţional s-a înrădăcinat în societatea franceză » constată cercetătorul François Miquet-Marty citat de ziarul Libération. Sefa redacţiei versiunii franceze a sitului Huffington Post, celebra Anne Sinclair, e şi ea de părere că « Frontul naţional a câştigat mult la acest scrutin. Nu trebuie să ne lăsăm abuzaţi de semi-eşecul cosmetic al necâştigării vreunui departament. Partidul lui Marine Le Pen a profitat din plin de scrutin pentru a se implanta local. Dacă ne proiectăm în 2017, câştigurile mici dar sigure înregistrate de un Front naţional tot mai banalizat, s-ar putea dovedi mortale pentru partidele tradiţionale » conchide editorialista de la Huffington Post.

 
Frontul naţional, marele câştigător al departamentalelor din Franţa ?