Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franţa: dezbatere fǎrǎ sfîrşit în Parlament pe tema prostituţiei

prostitueesjpg_0.jpg

Manifestatie a prostituatelor la Paris, credit foto: rfi.fr

In Franţa, Senatul examineazǎ o lege legatǎ de încadrarea prostituţiei, într-un context în care clasa politicǎ este divizatǎ în faţa acestui subiect. Obiectivul iniţial era ca prostituatele sǎ nu mai fie considerate ca fiind "vinovate" ci "victime", urmînd ca sǎ fie penalizat clientul. De atunci însǎ lucrurile s-au complicat iar dezbaterea s-a nuanţat.

In Franţa prostituţia este legalǎ şi doar proxenitismul este sancţionat. In 2003 a fost totuşi instituit un delict de racolaj, la iniţiativa guvernului de dreapta de atunci, şi mai precis a lui Nicolas Sarkozy care era ministru de interne. In virtutea acelei legi, prostituatele care încercau sǎ racoleze clienţi în spaţiul public riscau 3750 de euro de amendǎ şi douǎ luni de închisoare. Asociaţiile de apǎrare a prostituatelor au considerat însǎ aceastǎ lege ca fiind nedreaptǎ, ba chiar de naturǎ sǎ ducǎ la o mai mare precaritate a condiţiilor în care lucreazǎ prostituatele, precum şi la stigmatizarea lor.

In 2003, Franţa a schimbat din nou macazul în privinţa prostituţiei şi a decis penalizarea clientului. Acesta din urmǎ deci a devenit vinovat de racolare şi riscǎ o amendǎ de 1500 de euro cînd vrea sǎ cumpere "servicii sexuale". Si aceastǎ opticǎ, dupǎ ce a fost analizatǎ pe toate feţele, a devenit însǎ contestabilǎ. Acum senatorii examineazǎ un amendament prin care se menţine delictul de racolaj dar nu mai este penalizat clientul. Lucrurile sunt însǎ mai complicate pentru cǎ senatorii examineazǎ de fapt 33 de amendamente.

Interesantǎ, ba chiar esenţialǎ, în acest context este şi pǎrerea prostituatelor, ele fiind între 20 000 şi 40 000 în Franţa. Agenţia France Presse citeazǎ, într-o depeşǎ, cîteva prostituate care spun: "suntem împotriva penalizǎrii clientului şi împotriva delictului de racolaj". De altfel sîmbǎta trecutǎ cîteva sute de prostituate, majoritatea de origine chinezǎ, au manifestat la Paris pentru a-şi exprima punctul de vedere. Multe se tem cǎ noile prevederi le vor diminua sursele de venit şi se întreabǎ, citez tot din depeşa Agenţiei France Presse: "Cine ne va plǎti impozitele, împrumuturile bancare şi şcolile pentru copiii noştri, dacǎ nu clienţii noştri?"