Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Consiliu franco-german la Berlin, Franţa îi asigurǎ pe germani cǎ va continua reformele

2013-05-22t121501z_1320537441_gm1e95m1k2t01_rtrmadp_3_eu-summit_0.jpg

Angela Merkel si François Hollande, credit foto: rfi.fr

Berlinul a gǎzduit, marţi 31 martie, un nou consiliu de miniştri franco-german cu numeroase subiecte pe ordinea de zi, printre care disciplina bugetarǎ, apǎrarea europeanǎ şi dosarul nuclear iranian. Preşedintele François Hollande a fǎcut aceastǎ deplasare în capitala Germaniei în contextul în care el apare fragilizat dupǎ recenta înfrîngere a socialiştilor la alegerile departamentale. Franţa şi Germania au însǎ ocazia sǎ-şi afişeze din nou soliditatea legǎturilor.
 

Unul dintre obiectivele importante ale acestei deplasǎri la Berlin a lui François Hollande este acela de a o asigura pe doamna Angela Merkel, cancelarul Germaniei, cǎ Franţa va continua pe calea reformelor şi cǎ ortodoxia bugetarǎ la care ţin atît de mult germanii va fi respectatǎ în Europa. Intr-un moment cînd stînga francezǎ a înregistrat o a patra înfrîngere electoralǎ consecutivǎ, Germania are motive sǎ fie neliniştitǎ de ceea ce se întîmplǎ în Franţa şi sǎ se întrebe de ce electoratul francez transmite aceste semnale de nemulţumire actualului executiv de la Paris.

S-ar spune cǎ executivul francez acţioneazǎ în prezent pe douǎ fronturi încercînd o liniştire a spiritelor: preşedintele François Hollande pe plan extern iar premierul Manuel Valls pe plan intern. Seful statului francez dǎ impresia cǎ ignorǎ recenta înfrîngere la alegerile departamentale, considerîndu-le ca fǎcînd parte din acea categorie de scrutinuri intermediare pe care oricum, în mod tradiţional,  partidele aflate la putere le pierd. In schimb, François Hollande mizeazǎ pe efectele pozitive ale reformelor angajate pînǎ acum, precum şi pe relansarea creşterii economice în Franţa. El s-a angajat, în faţa Europei şi în faţa Germaniei, sǎ readucǎ, în 2017, sub plafonul de 3 la sutǎ deficitul public. Si cam tot la acea datǎ, cînd vor avea loc de fapt noi alegeri prezidenţiale în Franţa, este aşteptatǎ şi o scǎdere a şomajului.

Manuel Valls, care urma în principiu sǎ facǎ deplasasarea la Berlin cu François Hollande, a rǎmas pînǎ la urmǎ în Franţa cu misiunea de a resuda în jurul executivului o majoritate prezidenţialǎ în derutǎ. El încearcǎ de fapt sǎ împiedice ceea ce un comentator numeşte în Le Monde "irezistibila autodistrugere a Partidului Socialist". Pentru cǎ, explicǎ Rémi Lefebvre în Le Monde, "socialismul de bazǎ, municipal" este ameninţat de recenta înfrîngere, şi, în plus, atractivitatea acestui partid riscǎ sǎ se reducǎ vertiginos.

In ce priveşte "soliditatea" cuplului franco-german, ca motor al construcţiei europene, şi el trece printr-un moment dificil din cauza "diferenţei de prosperitate" din cele douǎ ţǎri, explicǎ un analist în Le Figaro. Citez din articolul semnat de Jean-Pierre Robin: "În materie de creştere economicǎ, de creare de locuri de muncǎ, de nivel de salarii, de finanţe publice, de comerţ exterior, Germania surclaseazǎ Franţa. Pentru a utiliza terminologia din sport, Franţa pierde la toate categoriile."  Cu o excepţie însǎ, recunoaşte expertul nostru: la nivel demografic Franţa se situeazǎ mai bine decît Germania iar în 2050 s-ar putea sǎ aibǎ o populaţie echivalentǎ cu cea a Germaniei. "Nu existǎ bogǎţie mai mare decît omul", spune din cînd în cînd François Hollande. Mai rǎmîne însǎ ca aceastǎ "bogǎţie" sǎ devinǎ şi performantǎ pe plan economic pentru cǎ pe planetǎ existǎ multe ţǎri cu populaţii numeroase dar sǎrace.