Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Palestina membru al Curţii penale internaţionale

index.jpg

Credit foto: rfi.fr

Palestina a devenit în mod oficial, miercuri întîi aprilie, cel de-al 123-lea membru al Curţii penale internaţionale. In absenţa oricǎrei perspective de reluare de dialogului de pace cu Israelul şi de crearea a unui stat palestinian viabil, liderii palestineni continuǎ strategia de "internaţionalizare" a cauzei lor.

O politicǎ a palestinienilor fǎrǎ şanse de a avea ecouri în perioada imediat urmǎtoare pe teren, mai ales dupǎ recenta nouǎ victorie a lui Benjamin Netaniahu la alegerile legislative din Israel. Una din declaraţiile-şoc ale premierului a fost aceea cǎ nu va permite apariţia unui stat palestinian atîta vreme cît se va afla el la putere.

Pe mapamond, însǎ, 135 de state au recunoscut deja statul palestinian, iar în 2012 palestinienii au obţinut statutul de observator în cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite. Apartenenţa la Curtea penalǎ internaţionalǎ le deschide acum palestinienilor, în teorie, posibilitatea de a-i traduce în justiţie pe unii lideri israelieni pentru "crime de rǎzboi" legate de ocupaţia teritoriilor palestiniene.

Problema este cǎ Israelul nu este membru al Curţii penale internaţionale, ceea ce compromite practic orice încercare a palestinienilor de a utiliza mecanismul acestei instituţii. Autoritatea palestinianǎ a trimis deja la Haga, unde se aflǎ sediul Curţii penale internaţionale, documente referitoare la presupuse "crime" comise în teritoriile palestiniene din iunie anul trecut pînǎ acum. Reamintim cǎ ofensiva israelianǎ din vara anului trecut din Gaza s-a soldat cu 2200 de morţi de partea palestinianǎ şi cu 73 de morţi de partea israelienaǎ. Pînǎ acum însǎ nici o anchetǎ oficialǎ nu a fost deschisǎ împotriva liderilor palestinieni. "Palestina cautǎ justiţie şi nu rǎzbunare", a spus ministrul palestinian de exeterne la Haga, citat de Agenţia France Presse, cu ocazia ceremoniei (care s-a ţinut cu uşile închise), de includere a Palestinei ca membru al Curţii penale internaţionale.

Israelul a declarat întodeauna cǎ strategia palestinienilor de a fi cooptaţi în instanţe internaţionale este neproductivǎ şi nu face decît sǎ complice, ba chiar sǎ compromitǎ şansele unui acord global de pace.