Divorţ fiică-tată în familia Le Pen

le_pen.jpg

Marine si Jean-Marie Le Pen

Ruptură politică în familia Le Pen ! Marine Le Pen a decis să taie punţile cu tatăl ei Jean-Marie Le Pen, fondatorul şi preşedintele de onoare al Frontului naţional, partidul extremei drepte franceze. Acuzându-l pe tatăl ei de « provocări grosolane », Marine Le Pen a hotărât să-i retragă acestuia învestitura pentru alegerile regionale din decembrie. De la ce a plecat totul?

Picătura care a umplut paharul lui Marine Le Pen este interviul acordat de tatăl ei revistei de extremă dreaptă Rivarol. In această discuţie, Jean-Marie Le Pen pozează mai întâi pe post de victimă, declarând că se simte « trădat de ai lui ». Apoi, îl atacă pe premierul Manuel Valls, descris drept « imigrantul » - aluzie la originile spaniole ale acestuia – când el, Le Pen, e francez « de o mie de ani ». In cursul dialogului cu jurnalistul de extremă dreaptă, Jean-Marie Le Pen repetă apoi un lucru care l-a mai dus în faţa tribunalului în trecut, şi anume că « camerele de gazare naziste sunt un detaliu al Istoriei ». In finalul interviului din Rivarol, Le Pen tatăl îl reabilitează şi pe mareşalul Pétain, personaj care pentru majoritatea francezilor şi istoricilor este întruchiparea colaborării statului francez cu regimul hitlerist.

In comunicatul emis de Marine Le Pen, actuala lideră a partidului extremist estimeazà că « statutul de preşedinte de onoare nu îi permite tatălui ei să ia ostatecă toată mişcarea. Jean-Marie Le Pen pare că a intrat într-o adevărată spirală de suicid politic » mai scrie fata la adresa tatălui ei. Marine Le Pen, care s-a lansat mai demult într-o tentativă de « dediabolizare » a partidului pe care l-a moştenit de la tatăl ei, s-a lovit de mai multe ori de derapajele şi provocările recurente ale lui Jean-Marie Le Pen. De această dată întreaga conducere a mişcării pare decisă să-l îndepărteze pe fondatorul partidului. Cei doi vice-preşedinţi ai Frontului naţional au declarat că « ruptura cu Jean-Marie Le Pen este totală şi definitivă. Dezacordurile noastre politice sunt ireconciliabile » spun cei doi.

Intr-o primă reacţie la acest divorţ lepenist, Jean-Christophie Cambadélis, primul secretar al partidului socialist francez, a estimat că « Jean-Marie Le Pen spune cu voce tare ceeace multi responsabili, militanţi şi chiar alegători ai Frontului naţional o gândesc ».

 
Divorţ fiică-tată în familia Le Pen