Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Petrecere la romii din Montreuil

romi.jpg

Logo al asociatiei "Rom réussite"

Cu ocazia Zilei internaţionale a romilor, la Montreuil, în periferia estică a Parisului, comunitatea de romi de acolo – evaluată la peste o mie de persoane – organizează pentru prima dată o « petrecere ». Despre ce este vorba, în ce constă evenimentul, aflati în cele ce urmează de la Liliana Hristache, preşedinta asociaţiei « Rom réussite » :

« Cu ocazia acestei prime « petreceri » a romilor de la Montreuil prezentăm costume, muzică şi dansuri ţigăneşti ; dorim să le arătăm localnicilor dar şi societăţii franceze şi o altă imagine despre romi ».

« Vorbim şi despre discriminările cărora le suntem victime aici în Franţa dar şi în alte ţări sau chiar şi la noi în România ».

« Situaţia nu s-a schimbat în bine aici la Montreuil de când au preluat comuniştii primăria ; ba dimpotrivă, se feresc de chestiunea romilor, nu mai e cum era pe vremea fostei primăriţe ecologiste Dominique Voynet ».

« Scopul asociaţiei « Rom réussite » este de a acompania familiile de etnie romă - şi mai ales femeile - pentru reintegrarea lor socio-profesională ; lucrăm şi la şcolarizarea copiilor, la montarea proiectelor de integrare în societatea franceză ; ne ocupăm déjà de 17 familii de romi din Montreuil. Cu susţinerea asociaţilor, putem reuşi integrarea romilor oriunde în lume ».

« La manifestaţia organizată de Amnesty International sâmbătă am să merg pentru a expune câteva secvenţe din parcursul meu în Franţa, cum am venit, cum am reuşit, şamd. E important să transmit acest lucru peste tot ».

 
Liliana Hristache despre petrecerea romilor din Montreuil