Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Papa Francisc nu vrea ambasador francez gay la Vatican

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Papa Francisc a refuzat să valideze propunerea lui François Hollande pentru postul de ambasador al Franţei la Vatican. Motivul acestui refuz papal ar fi că respectivul candidat este homosexual, scriu publicaţiile Le Monde şi Le Canard enchâiné.

Afacerea tulbură relaţia dintre Paris şi Vatican. Postul de ambasador al Franţei pe lângă Sfântul scaun este vacant de o lună déjà. Noul ambasador a fost desemnat încă din ianuarie de preşedintele francez François Hollande. Administraţia de la Vatican a refuzat însă până acum să valideze această numire şi treburile riscă să nu se schimbe. In cauză ar fi homosexualitatea celui numit de Paris, Laurent Stefanini. Si totuşi respectivul este considerat de mai toţi observatorii drept omul potrivit la locul potrivit, un profesionist de clasa întâi. In vârstă de 55 de ani, catolic practicant, celibatar şi fără copii, Stefanini a fost numărul doi al ambasadei franceze la Roma la începutul anilor 2000 înainte de a reveni la Paris. In prezent, în aşteptarea ipoteticei sale plecări la Vatican, el este şeful protocolului de la Palatul Elysée. In cursul primei sale misiuni diplomatice la Roma, Stefanini şi-a creat o reţea de contacte iar curia romană l-a putut « testa », de unde şi ideea de a-l numi în post acum.

Cum scrie însă foarte just comentatoarea de la Le Monde, « s-a uitat de sufletele zise « caritabile » de la Paris şi de la Roma care au făcut totul pentru a bloca această numire, inclusiv transformând orientarea sexuală a respectivului într-un handicap ». De cum s-a cunoscut deci nominalizarea lui Stefanini, ambasada Vaticanului la Paris a transmis mesajul cum că serviciile pontificale vor respinge probabil candidatura. Cel mai înalt prelat catolic parizian, cardinalul André Vingt-Trois, i-a scris deîndată Papei o scrisoare de sprijin în favoarea lui Stefanini, avertizându-l pe şeful bisericii catolice despre interpretarea care s-ar putea face în faţa unui refuz pe considerente de orientare sexuală. Agitaţia care a urmat în jurul aceste afaceri l-a iritat probabil pe suveranul pontif care a refuzat să i se forţeze mâna şi deci pur şi simplu a îngheţat dosarul.

Problema este că « afacerea » cade foarte prost pentru Papa Francisc care tocmai caută să convingă Biserica catolică să-i primească şi să-i privească mai cu indulgenţă pe gay. « Dacă o persoană este gay şi îl caută pe Domnul cu bunăcredinţă, cine sunt eu ca să-l judec ? » se întreba Papa în iulie 2013. El ar putea să-şi repună acum întrebarea ca să resolve odată numirea noului ambasador francez la Vatican.

 
Papa Francis nu vrea ambasador francez gay la Vatican