Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Summitul Americilor dominat de întâlnirea Obama-Castro

obama_castro.jpg

Barack Obama si Raul Castro în 2013

In Panama începe astăzi şi pentru două zile un summit zis “al Americilor” la care sunt invitate 35 de ţări, printre care şi Cuba pentru prima dată. Intâlnirea descrisă drept “istorică” va fi “umbrită” sau mai bine zis dominată de întrevederea dintre preşedintele american Barack Obama şi omologul său cubanez Raul Castro. O apropiere inedită după mai bine de o jumătate de secol de antagonisme.

Evenimentul « istoric » a fost precedat noaptea trecută de o nu mai puţin remarcabilă discuţie purtată de secretarul de stat american John Kerry cu omologul său cubanez Bruno Rodriguez. Un dialog ce a permis înregistrarea unor « progrese » pe calea apropierii dintre cele două ţări.

Azi e programată – neoficial – o întâlnire între Barack Obama şi Raul Castro. Cei doi şefi de stat, care şi-au strâns déjà mâna o dată în 2013 la funerariile lui Nelson Mandela, se vor regăsi faţă în faţă la cina comună din această seară de la Panama care va urma deschiderii oficiale a summitului Americilor. Reamintim că ultima dată când s-au întâlnit şi discutat un preşedinte american cu unul cubanez a fost în 1956, cu doi ani înaintea revoluţiei care avea să-l aducă la putere pe Fidel Castro, lucru care avea să provoace apoi ruperea relaţiilor diplomatice dintre SUA şi Cuba în 1961.

Intâlnirea de acum din Panama a fost precedată de anunţul făcut concomitent în decembrie de Obama şi Castro de a relua dialogul. O apropiere devenită posibilă după 18 luni de negocieri în culise orchestrate de ăi doar de la Casa albă pentru a evita orice bruiaj sau presiune. Drumul până la o normalizare totală a relaţiilor mai este însă lung şi anevoios. El va trece déjà printr-o primă etapă, aceea de a scoate Cuba de pe lista statelor care sprijină terorismul, listă pe care figurează din 1982. O cerere în acest sens a fost depusă la Senatul de la Washington şi doar după ce ea va fi adoptată se vor putea şi restabili relaţiile diplomatice. Pe lista subiectelor spinoase de rezolvat de o parte şi de alta mai figurează soarta bazei americane de la Guantanamo, compensaţiile reciproce cerute de cele două state după instaurarea embargoului american, şi naţionalizarea bunurilor americane de pe insulă după revoluţia castristă.

In afară de normalizarea relaţiilor dintre Havana şi Washington, mai există şi alte dosare “fierbinţi” pe agenda summitului Americilor

Tensiunile dintre SUA şi Venezuela sunt pe ordinea de zi. Reamintim că Barack Obama a semnat luna trecută un decret prin care califică ţara sud-americană drept « ameninţare pentru securitatea naţională a Statelor unite ». Motiv pentru care a decis şi instaurarea unor sancţiuni contra responsabililor regimului de la Caracas. Violenţa acuzaţiilor aduse de Washington i-a surprins pe mulţi latino-americani. Unii analişti văd în asta mai degrabă un subterfugiu al lui Obama ca să-i convingă pe aleşii conservatori de la Washington să fie mai indulgenţi faţă de apropierea de Cuba.

Chestiunea traficului cu droguri este un alt punct sensibil pe agenda summitului Americilor. La precedenta întâlnire de acest fel din 2012 mai toţi liderii au constatat că diversele politici actuale nu sunt eficiente pentru a combate acest flagel care este traficul cu stupefiante, politici de cele mai multe ori de sorginte americană. Unii chiar sugeraseră depenalizarea anumitor droguri şi dosarul a rămas de actualitate.

In fine procesul de pace din Columbia va fi şi el atent urmărit de participanţii de la summit. Reamintim că ţara este un partener privilegiat al Washingtonului în regiune, ambasada SUA de la Bogota fiind cea mai mare din America de sud. Tara a fost alimentată ani la rând cu miliarde de dolari, oficial pentru a combate traficul cu droguri. Colaborarea militară între cele două ţări este şi ea la un nivel extrem de ridicat chiar dacă pentru moment succesorul lui Alvaro Uribe, Juan Manuel Santos, a renunţat la instalarea a şapte baze militare americane în Columbia.

 
Summitul Americilor dominat de întâlnirea Obama-Castro