Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Premierul irakian primit la Casa Albǎ, pe agendǎ: strategia anti-jihadistǎ

2015-03-02t213207z_203109225_gm1eb330f4z01_rtrmadp_3_mideast-crisis-iraq_0.jpg

Forte irakiene în nordul Bagdadului, credit foto: rfi.fr

Preşedintele american Barack Obama îl primeşte marţi 14 aprilie la Casa Albǎ pe primul ministru irakian Haider al Abadi pentru a discuta în special despre viitoarele etape ale luptei împotriva Organizaţiei statul islamic. O primǎ concluzie este însǎ deja evidentǎ şi acceptatǎ de ambii lideri, aceastǎ luptǎ va fi lungǎ.

Incepînd din august anul trecut, americanii au efectuat în Irak peste 1800 de operaţiuni aeriene împotriva jihadiştilor suniţi. De atunci, în pofida eforturilor concertate împreunǎ cu trupele itakiene, doar un sfert din teritoriul cucerit în 2014 de Organizaţia statul islamic a fost reluat sub controlul Bagdadului. Iatǎ de ce toţi experţii, în frunte cu cei de la Casa Albǎ, afirmǎ cǎ lupta împotriva jihadiştilor suniţi riscǎ sǎ mai dureze cîţiva ani.

Premierul irakian le cere, în acest context, americanilor, intensificarea intervenţiilor aeriene şi armament performant pentru armata irakianǎ. Aceasta din urmǎ a început sǎ devinǎ ceva mai performantǎ pe teren, dupǎ cum s-a vǎzut recent odatǎ cu recucerirea oraşului strategic Tikrit, dar este încǎ departe de a fi capabilǎ sǎ elibereze întregul teritoriu irakien. De altfel bǎtǎlia de la Tikrit, oraş situat la numai 200 de kilometri nord de Bagdad, a pus în evidenţǎ limitele forţelor armate irakiene. Urmǎtoarea etapǎ, eliberarea oraşului Mossul, al doilea oraş ca mǎrime din Irak, situat la 350 de kilometri nord de Bagdad, se anunţǎ infinit mai dificilǎ.

Miza acestei bǎtǎlii împotriva Organizaţiei statul islamic este exterm de importantǎ atît pentru Barack Obama cît şi pentru premierul irakian Abadi. Liderul de la Casa Albǎ, al cǎrui mandat expirǎ peste doi ani, este deja criticat pentru politica sa irakianǎ. Mai precis, lui Obama i se reproşeazǎ cǎ i-a retrat prea repede pe soldaţii americani din Irak şi cǎ a permis astfel ofensiva surprinzǎtoare şi fulgerǎtoare a integriştilor suniţi. Premierul Abadi încearcǎ sǎ demonstreze cǎ regimul sǎu este diferit de cel precedent, care i-a privilegiat pe şiiţi, şi cǎ nu acceptǎ sǎ fie o "marionetǎ" a Iranului. Situaţia rǎmîne însǎ oricum complicatǎ în aceastǎ ţarǎ divizatǎ, afectatǎ de puternice tensiuni religioase şi în care o parte dintre suniţi, minoritari, sprijinǎ de fapt Organizaţia statul islamic.