Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Le Monde: Putin îşi impune jocul în Orientul Mijlociu prin reînarmarea Iranului

s-300_0.jpg

rachete de tip S-300, credit foto: rfi.fr

Rusia a decis sǎ livreze armament sofisticat Iranului fǎrǎ sǎ aştepte ridicarea oficialǎ a sancţiunilor internaţionale impuse Republicii islamice iraniene. Decizia Moscovei nu este de loc apreciatǎ de occidentali, iar Israelul vede în ea încǎ o dovadǎ cǎ acordul-cadru semnat la Lausanne pe 2 aprilie favorizeazǎ înarmarea Iranului.

Din punctul de vedere al ministrului rus de externe Serghei Lavrov, decizia Rusiei de a vinde Iranului baterii anti-aeriene de tip S-300 nu face decît sǎ contribuie la stimularea negocierilor cu Teheranul. Reamintim cǎ dupǎ semnarea "acordului de etapǎ" de la Lausanne comunitatea internaţionalǎ şi Iranul şi-au propus definitivarea unui acord global pînǎ la sfîrşitul lunii iunie.

Pentru comentatorii cotidianului Le Monde, Vladimir Putin îşi impune în felul acesta jocul în Orientul Mijlociu. Pe de altǎ parte, cum Rusia este ea însǎşi supusǎ unor sancţiuni economice pe fondul crizei din Ucraina, Moscova încearcǎ sǎ gǎseascǎ acum noi parteneri comerciali. Rusia încearcǎ de fapt sǎ iasǎ dintr-o anumitǎ izolare, motiv pentru care şi-a relansat relaţiile cu Iranul. In ianuarie anul acesta Moscova a semnat un acord de cooperare militarǎ cu Iranul, iar în prezent s-ar pǎrea cǎ examineazǎ diversificarea schimburilor cu iranienii.

In ce priveşte respectivele baterii de rachete, ele sunt de naturǎ "defensivǎ" şi nu pot reprezenta o primejdie nici pentru securitatea ţǎrilor din regiune şi nici pentru Israel, a mai precizat Serghei Lavrov.

Un expert israelian considerǎ însǎ cǎ aceste rachete defensive vor fi folosite de iranieni pentru protejarea instalaţiilor lor nucleare, ceea ce ar putea complica o eventualǎ operaţiune aerianǎ israelianǎ în Iran, dacǎ se va anjunge pînǎ acolo.

Sistemul de rachete S-300, instalat pe camioane, a fost pus la punct în 1979 pe vremea Uniunii Sovietice, iar ulterior ameliorat în mod succesiv, ultima versiune datînd din 1997. Este de fapt un sistem echivalent cu cel dezvoltat de americani şi numit "Patriot". Rusia a semnat în 2007 un contract cu Iranul, în valoare de 800 de milioane de dolari, în vederea livrǎrii acestor rachete, contract blocat apoi în 2010 cînd Dmitri Medvedev era preşedinte al Rusiei. Multǎ vreme Rusia a fost primul furnizor de arme al Republicii islamice iraniene, înainte ca litigiul nuclear sǎ ducǎ la o suspendare a tranzacţiilor. In acest context însǎ, de eventualǎ revenire a Iranului cu drepturi depline în sînul comunitǎţii internaţionale, toate marile ţǎri producǎtoare de armament stau la pîndǎ aşteptînd momentul reluǎrii afacerilor cu iranienii. Rusia nu este o excepţie în aceastǎ privinţǎ, doar cǎ pare mai grǎbitǎ decît alte ţǎri.