Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Legislative în Marea Britanie, David Cameron îşi expune programul politic

In Marea Britanie, primul ministru conservator îşi prezintǎ programul detaliat de campanie în contextual alegerilor legislative de pe 7 mai. Intr-un moment cînd sondajele îi dau la egalitate pe laburişti şi pe conservatori, David Cameron lanseazǎ promisiuni de naturǎ sǎ-l ajute sǎ cîştige ceva mai mult teren electoral.

Dupǎ cum aratǎ comentatorii Agenţiei France Presse, David Cameron încearcǎ sǎ le "vîndǎ" britanicilor un "vis", mai precis o imagine, aceea a unei ţǎri plinǎ de proprietari mulţumiţi de condiţia lor şi mai ales de oameni încrezǎtori în şansa de a avea acces la proprietate. David Cameron mai doreşte eliminarea deficitului public, scǎderea impozitelor, precum şi organizarea unui referendum legat de menţinerea sau ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeanǎ.

Conservatorii britanici şi-au expus programul politic cu o zi dupǎ ce laburiştii au recurs la acelaşi exerciţiu de retoricǎ. De notat cǎ aceştia din urmǎ au anunţat unele mǎsuri împrumutate din panoplia dreptei.

In ce-l priveşte pe David Cameron, mai scrie corepondentul la Londra al Agenţiei France Presse, el se vede obligat acum sǎ devinǎ mai activ pe teren, pentru a capta voturile centrului şi pentru a redinamiza o campanie consideratǎ cam ternǎ chiar în propria sa tabǎrǎ.

El se inspirǎ fǎrǎ îndoialǎ dintr-o strategie care a dat roade pe vremea doamnei Thatcher, care a adoptat, în 1980, mǎsuri destinate sǎ faciliteze accesul familiilor modeste la proprietate.   

Mai precis, conservatorii britanici vor sǎ-i ajute pe cei care ocupǎ locuinţe sociale sǎ şi le cumpere. In jur de un million trei sute de mii de familii ar putea beneficia de acest dispozitiv. Remarc în parantezǎ faptul cǎ în Franţa un astfel de obiectiv nu a figurat niciodatǎ ca o mǎsurǎ-far într-un program politic. Nu sunt multe de fapt, în Franţa, vocile care spun cǎ ar fi poate mai bine dacǎ în marile suburbii franceze populaţia, în special de origine strǎinǎ, ar avea acces la proprietate. De altfel mentalitatea în materie de proprietate nu este aceeaşi în Franţa şi în Marea Britanie. Greu de imaginat în Franţa şi un slogan de genul celui lansat de David Cameron, care doreşte "o democraţie de proprietari". Paradoxul face, dupǎ cum aratǎ experţii, cǎ numǎrul de proprietari a scǎzut în anii din urmǎ în Marea Britanie, pentru prima datǎ în decurs de un secol.

Principala mǎsurǎ anunţatǎ de David Cameron este un rǎspuns şi la criza de locuinţe din Marea Britanie, unde chiriile au crescut vertiginos iar numǎrul de locuinţe la preţuri accesibile scade. Din acest punct de vedere peisajul francez este comparabil cu cel britanic, chiriile sunt o problemǎ în Franţa ca şi creşterea preţurilor la case. In Franţa socialiştii au încercat însǎ sǎ reglementeze prin lege "temperarea chiriilor", la iniţiativa ecologistei Cécile Duflot, care între timp a pǎrǎsit guvernul. Mǎsura ei luatǎ în favoarea persoanelor cu venituri modeste care locuiesc cu chirie nu este însǎ de loc popularǎ, iar proprietarii de locuinţe sunt profund nemulţumiţi de spiritul acestor prevederi. Programele anunţate de laburişti şi de conservatori în Marea Britanie au motive sǎ intereseze clasa politicǎ francezǎ. Francezii sunt reticienţi uneori la diversele "idei" sau strategii socio-economice care se nasc în Marea Britanie, dar adevǎrul este cǎ dupǎ cîţiva ani unele dintre ele devin de actualitate şi pe teritoriul Hexagonului. Dacǎ între Paris şi Londra sunt doar douǎ ore de tren, ideile au nevoie uneori de cîţiva ani ca sǎ traverseze Canalul Mînecii.