
Special Paris
Nokia-Alcatel-Lucent : mariaj franco-americano-finlandez la orizont ?
Nokia doar a confirmat faptul că discută cu Alcatel-Lucent o fuziune totală care ar lua forma unei oferte publice de cumpărare a grupului franco-american de către concurentul său finlandez. Nu se spune însă nici cât ar fi dispus Nokia să plăteasscă pentru Alcatel-Lucent şi nici de ce vrea să achiziţioneze firma concurentă. In fine, nimic nu garantează un succes al acestor discuţii privind eventuala fuziune.
De două zile circulau zvonuri potrivit cărora Alcatel-Lucent caută să-i cedeze lui Nokia doar activităţile de telefonie mobilă, cu alte cuvinte doar o parte din grup. Speculaţii cu privire la apropierea celor două societăţi apăruserà déjà la sfârşitul anului trecut dar nimic nu se concretizase atunci.
Care ar putea fi interesul lui Nokia să cumpere Alcatel-Lucent ?
Firma finlandeză a fost un deceniu la rând numărul unu mondial în sectorul telefoniei mobile înainte de a fi depăşit de sud-coreanul Samsung şi mai ales de americanul Apple. In 2014 Nokia a decis să se separe de activităţile de telefonie mobilă şi tablete care au fost vândute gigantului american al softului, Microsoft. Vânzarea i-a adus atunci lui Nokia 5 miliarde şi jumătate de euro, bani rămaşi până acum în vistieria firmei. Prin eventuala achiziţie a lui Alcatel-Lucent, Nokia s-ar putea revanşa şi repoziţiona faţă de eternul său rival Ericsson. Aparent însă ideea lui Nokia a fost prost primită de bursa din Helsinki unde valoarea acţiunii a pierdut procente serioase după anunţul posibilei fuziuni. In schimb la bursa din Paris, preţul acţiunii Alcatel-Lucent a crescut simţitor. Nimeni nu se aştepta la ipoteza unei fuziuni iar unii operatori bursieri evocă déjà « un şoc în sectorul reţelelor de telefonie mobilă ». Tinând cont de ultimele tranzacţii bursiere, grupul finlandez ar fi valorizat la circa 27 de miliarde de euro în timp ce concurentul său franco-american ar valora « doar » puţin peste 12 miliarde.
Reamintim că Nokia are peste 55 de mii de angajaţi în lume, puţin mai mulţi deci decât Alcatel-Lucent care ar avea aproape 53 de mii de salariaţi din care circa 6 mii în Franţa.
Reacţie rapidă a liderilor politici francezi
François Hollande, preşedintele Franţei, i-a primit marţi după-amiază în birourile sale de la Elysée pe responsabilii celor două grupuri. Guvernul socialist de la Paris a avertizat déjà că va fi « foarte atent, vigilent » la consecinţele unei eventuale fuziuni asupra pieţei muncii din Franţa şi aşteaptă « cât de repede » detaliile planului de apropiere între cele două firme. In opinia lui Emmanuel Macron, ministrul francez al Economiei, « această apropiere ar permite creearea unui campion european ce i-ar putea concura pe mai marii chinezi ai sectorului ». Macron estima de asemenea că centrul de cercetare şi dezvoltare al noului concern ar urma să fie situat în Franţa. Cum era de aşteptat, sindicatele de la Alcatel-Lucent se declară îngrijorate, nu atât pentru viitorul concernului cât pentru locurile de muncă din Franţa. Trebuie spus că în numeroase domenii cele două firme au activităţi similare deci o suprimare mai mult sau mai puţin masivă de posturi în caz de fuziune pare inevitabilă.
Mariajul francezului Alcatel cu americanul Lucent a fost un eşec total care a lăsat amintiri neplăcute
Din 2006 de când Alcatel s-a « măritat » cu Lucent, cuplul franco-american nu a făcut decât să înregistreze pierderi cu excepţia anului 2011 cu toate că era considerat numărul doi mondial al infrastructurilor de telecomunicaţii. Supus la multiple planuri de restructurare – din care mii de posturi desfiinţate aici în Franţa - Alcatel-Lucent şi-a concentrat din 2013 încoace toate forţele pe serviciile legate de internet şi pe « cloud », pe stocarea informatică la distanţă. Graţie acestei noi strategii grupul şi-a diminuat drastic pirederile şi şi-a regăsit tradiţionala capacitate de inovare. Alcatel-Lucent a redevenit numărul unu în domeniul depunerii de brevete europene. O eventuală fuziune cu Nokia ar permite noului ansamblu să dea naştere unui gigant european ce-ar putea ţine piept liderilor mondiali care sunt Ericsson şi Huawei.