Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Nigeria: un an de la rǎpirea a 276 de eleve, comunitatea internaţionalǎ neputincioasǎ

nigeria_2_0.jpg

credit foto: rfi.fr

Comunitatea internaţionalǎ constatǎ cu tristeţe cǎ a trecut un an de cînd au fost rǎpite în Nigeria 276 de eleve de liceu de cǎtre secta Boko Haram, iar 219 dintre ele sunt în continuare dispǎrute. Marea mobilizare de acum un an nu a dat rezultate, iar fanaticii integrişti continuǎ sǎ fie o ameninţare în Nigeria.

Greu de spus unde sunt aceste fete şi ce s-a ales de ele. Unii comentatori avizaţi cred chiar cǎ unele dintre ele au fost asasinate, dar cele mai multe probabil oferite ca pradǎ de rǎzboi fanaticilor, sau chiar vîndute de sclave. Greu de spus dacǎ în prezent mai existǎ vreo şansǎ ca întregul grup de fete sǎ fie regǎsit pe undeva, în zonele unde se ascund islamiştii. Mai credibilǎ este ipoteza dispersǎrii acestor tinere, spre disperarea şi angoasa familiilor lor.

Din surse ale unor organizaţii neguvernamentale se afirmǎ cǎ în jur de 2000 de femei şi fete ar fi fost rǎpite de fanatici în Nigeria de la începutul anului trecut. Si aceasta în ciuda unei ofensive lansatǎ de armata nigerianǎ, ajutatǎ de ţǎrile din jur, împotriva bastioanelor integriste. In jur de 30 de localitǎţi au fost reluate sub controlul autoritǎţile de la Abuja, dar flagelul numit Boko Haram continuǎ sǎ facǎ victime.

Rǎpirea comisǎ anul trecut pe data de 14 aprilie a fost un fel de revelator al inerţiei în care se complǎcea regimul reprezentat de preşedintele Goodluck Jonathan. Intre timp el a pierdut alegerile prezidenţiale, iar noua putere încearcǎ sǎ restabileascǎ ordinea cu ajutor internaţional. In cei şase ani de cînd dureazǎ insurecţia sectei Boko Haram şi-au pierdut viaţa 15 000 de oameni în Nigeria, iar moralul armatei nigeriene nu este foarte ridicat. In momentul cînd a fost comisǎ rǎpirea, s-ar pǎrea cǎ pur şi simplu trupele care ar fi trebuit sǎ intervinǎ au temporizat din… teamǎ. Cel puţin aşa afirmǎ unele familii care au încercat chiar şi sǎ-i plǎteascǎ pe soldaţi ca sǎ plece în cǎutarea fetelor rǎpite. Cauza celor  219 fete dispǎrute pare abandonatǎ de noua putere, şi de altfel noul preşedinte Muhammadu Buhari a declarat cǎ nu poate promite nimic în privinţa lor. Trist este şi faptul cǎ tragediile din lumea de azi pot beneficia de o giganticǎ mediatizare, chiar planetarǎ, fǎrǎ ca sǎ ducǎ şi la gǎsirea unor soluţii.