Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


François Hollande în vizitǎ în Elveţia

index.jpg

François Hollande, Simonetta Sommarruga, credit foto: rfi.fr

Preşedintele François Hollande şi-a început, miercuri 15 aprilie, o vizitǎ de douǎ zile în Elveţia, pusǎ sub semnul relansǎrii relaţiilor dintre cele douǎ ţǎri dupǎ o lungǎ perioadǎ de rǎcealǎ. Aceasta din urmǎ a fost provocatǎ în special de problema evaziunii fiscale, mai precis de tentaţia multor francezi de a-şi stabili domicilul fiscal în Elveţia pentru a nu-şi plǎti impozite mari în Franţa.

Pare ciudat pentru douǎ ţǎri vecine din Europa occidentalǎ, dar preşedinţii francezi au efectuat puţine vizite oficiale, în ultima sutǎ de ani, la Berna, capitala Elveţiei. Dupǎ cum aratǎ Agenţia France Presse, aceste vizite se pot numǎra pe degetele de la o mînǎ. Una în 1910, alta în 1983 (cînd era preşedinte François Mitterrand), alta şi mai recentǎ în 1998 fǎcutǎ de Jacques Chirac. Si acum François Hollande. Iatǎ suficiente motive pentru a califica drept istoricǎ deplasarea lui Hollande la Berna însoţit de şase membri ai guvernului. De notat în acest context şi un nume mai puţin vehiculat de mediile de informare: preşedintele în exerciţiu al Confederaţiei helvetice este doamna Simonetta Sommarruga.

Intre Franţa şi Elveţia relaţiile s-au mai îmbunǎtǎţit dupǎ ce Berna a acceptat sǎ mai renunţe la rigorile secretului bancar iar mulţi francezi s-au reconciliat cu fiscul hexagonal. In prezent în jur de 167 000 de francezi sunt domiciliaţi în Elveţia, iar între cele douǎ ţǎri fac naveta zilnic 150 000 de salariaţi francezi care se duc sǎ lucreze la Geneva la Basel sau în alte oraşe. De notat cǎ şomajul în Elveţia este incomparabil mai mic decît în Franţa, mai precis de numai 4 %.

François Hollande se deplaseazǎ în Elveţia cu un tren special, în program figurînd escale la Zürich şi la Lausanne. El va mai discuta cu gazdele sale depre energia verde într-un moment cînd Elveţia apare ca un campion la acest capitol. Deplasarea în Elveţia se va încheia cu o întîlnire între François Hollande şi preşedintele Comitetului internaţional Olimpic, Thomas Bach, în contextul în care Parisul doreşte sǎ gǎzduiascǎ Jocurile Olimpice de varǎ din 2024.