
Special Paris
Cambodgia: comemorarea genocidului lansat de Pol Pot cu 40 de ani în urmǎ
2010-09-16t074439z_2118405750_gm1e69g172h01_rtrmadp_3_cambodia-rouge_0.jpg

Agenţia France Presse aratǎ cǎ în Cambodgia nu au fost prevǎzute manifestǎri de amploare pentru acest moment comemorativ. De altfel primul ministru actual, Hun Sen, este un fost khmer roşu, de une probabil dorinţa sa ca acest capitol din istoria ţǎrii sale sǎ fie mai degrabǎ trecut sub tǎcere.
In Franţa, însǎ, fostǎ putere colonialǎ în Cambodgia, existǎ voci care protesteazǎ împotriva amneziei istorice. Aceastǎ dramǎ continuǎ sǎ lase un gust extrem de amar, din multe motive, inclusiv întrucît şefii kmerilor roşi vinovaţi de genocid nu au rǎspuns în faţa justiţiei. Pol Pot a murit înainte de a fi judecat, iar în faţa tribunalului special creat sub egida ONU la Pnom Penh nu au trecut decît cîţiva dintre responsabilii dramei.
Mai existǎ însǎ un tribunal, cel al propriei conştiinţe, prin faţa cǎruia au curajul sǎ treacǎ în Franţa unii intelectuali de renume care au crezut şi ei în comunism şi în maoism. Este cazul cu celebrul sociolog Jean-Pierre le Goff care se întreabǎ în cotidianul Le Figaro, cu o sinceritate care îl onoreazǎ, "de ce am fost atît de orbi?" El pune întrebarea în numele multor intelectuali francezi şi încearcǎ sǎ gǎseascǎ rǎspunsuri. Iar aceste rǎspunsuri sunt complexe. La ora la care avioanele americane efectuau bombardamente masive în Vietnam, în Cambodgia şi în Laos, pentru mulţi jurnalişti şi scriitori francezi era dificil sǎ nu fie anti-americani.
Mulţi intelectuali francezi au pǎcǎtuit însǎ şi prin naivitate ideologicǎ, spune Jean-Pierre Le Goff. Citez din articolul sǎu: "întrucît s-a grefat pe mişcarea muncitoreascǎ şi pe luptele de eliberare naţionalǎ, comunismul le-a instrumentalizat şi le-a pervertit din interior". Pe de altǎ parte, mai noteazǎ Le Goff, comunismul, în haina sa pseudo-ştiinţificǎ, oferea un fel de confort intelectual, cei care îl adoptau nu mai aveau nevoie sǎ judece cu propriile lor creiere. De unde semnalul sǎu de alarmǎ şi pentru actuala perioadǎ istoricǎ. Ar fi greşit, spune el, sǎ credem cǎ barbaria ţine acum exclusiv de domeniul trecutului