Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franţa şi atitudinea faţă de cei bogaţi

În Franţa, dorinţa preşedintelui François Hollande de a impozita cu 75 la sută veniturile de peste un milion de euro anual riscă să fie prea puţin eficientă din punct de vedere economic şi contraproductivă din punct de vedere politic. Este părerea multor analişti, printre care cei de la ziarul Le Monde. Subiectul a fost însă amplificat de mediile de informare şi i s-a dat o dimensiune emoţională după ce actorul Gérard Depardieu o optat pentru exilul fiscal.

Iată o măsură care a devenit “o piatră agăţată de gît” pentru François Hollande, consideră Le Monde. Unii comentatori îşi amintesc chiar de momentul cînd, în februarie anul trecut, aflat în campania pentru prezidenţiale, François Hollande a făcut acest anunţ. Intr-un fel, chiar de la început, François Hollande a păşit cu stîngul pe acest teren întrucît s-a încurcat în propria sa frază: "vom taxa cu 75 la sută pe cei care ciştigă peste un milion de euro pe lună", a spus liderul socialist, pentru a se corecta apoi şi a preciza "nu pe lună, pe an". Măsura avea, fără îndoială, o încărcătură simbolică şi era destinată să remobilizeze tabăra stîngii în jurul lui François Hollande.

Acum însă, punerea ei în practică se dovedeşte a fi o veritabilă problemă. Din punct de vedere economic măsura ar reprezinta pentru visteria statului un surplus de 210 milioane de euro pe an. Ceea ce, cum spun mulţi comentatori, înseamnă, pe ansamblul încasărilor fiscale, o sumă modestă. Practic în jur de 2000 de familii ar urma să fie afectate de această iniţiativă. Franţa riscă însă să fie din ce în ce mai mult considerată ca o ţară care nu-i iubeşte pe cei bogaţi şi pe cei cu iniţiative economice…

Altfel spus să-şi piardă atractivitatea în materie de investiţii şi să se vadă confruntată cu noi candidaturi la exilul fiscal. In materie de impozitare a marilor venituri, în Europa, pentru moment, Suedia este campioană absolută întrucît impune taxarea la nivelul a 56,6 la sută. Pe locul al doilea, cu 52 la sută,  se află Franţa, Spania şi Olanda. Ceva mai generoase cu marile venituri sunt Germania, şi Marea Britanie, care îi impozitează pe cei foarte bogaţi cu 45 la sută. Privind tabloul comparativ în Europa în materie de fiscalitate pe mari retribuţii, descoperim însă că Republica Cehă şi Ungaria oferă cele mai bune condiţii pentru cei care cîştigă mult, cu impozite de numai 15, respectiv 16 la sută.

Elveţia se situează undeva pe la mijloc, cu 38,95 la sută, dar recent şi-a modificat legislaţia în privinţa rezidenţilor fiscali. Rusia, pe care actorul Gerard Dépardieu o laudă atît de mult pentru ospitalitatea sa, taxează marile venituri cu 35 la sută.

Recent, Consiliul Constituţional a respins proiectul de lege conceput de guvern în numele acestui simbol, taxarea cu 75 la sută a bogaţilor, considerînd de fapt că în esenţa ei această măsură nu mai ţine de fiscalitate ci de confiscarea de venituri. Guvernul francez a fost invitat deci fie să renunţe, fie să-şi revadă textul. Pentru cotidianul Le Monde, însă, urgenţa este alta: Franţa ar avea nevoie de o reformă fiscală generală, întrucît sistemul francez de colectare a impozitelor este unul... extrem de complicat şi de costisitor.

Comparaţia se impune  din nou cu Germania unde colectarea impozitelor costă mai puţin şi aduce statului mai mult. Iar în materie de presiune fiscală asupra interprinderilor şi asupra particularilor, Franţa se situează pe locul al doilea în lume, imediat după Danemarca. Ceea ce, din nou, nu este chiar o situaţie compatibilă cu o situaţie de criză în care intreprinderile ar trebui să fie mai degrabă ajutate să decoleze şi să suporte competiţia internaţională, decît să fie paralizate şi frînate prin impozite excesive.