Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bulgaria confruntatǎ cu un important flux de imigranţi

2013-11-22t114409z_1014223742_gm1e9bm1iph01_rtrmadp_3_bulgaria-refugees_0.jpg

Refugiati sirieni în Bulgaria - credit foto: rfi.fr

Bulgaria este confruntatǎ cu un flux de imigranţi fǎrǎ precedent, majoritatea fiind sirieni. Guvernul de la Sofia a cerut fonduri de la Uniunea Europeanǎ pentru a face faţǎ fenomenului.

Bulgaria a devenit efectiv poarta de intrare în Europa a multor imigranţi din Africa iar mai recent din Siria, pe fondul rǎzboiului civil din aceastǎ ţarǎ. Cum în Turcia sunt recenzaţi deja 600 000 de refugiaţi sirieni, mulţi dintre ei încearcǎ sǎ pǎtrundǎ pe teritoriul Uniunii Europene trecînd prin Bulgaria. Dupǎ cum aratǎ cotidianul Le Figaro, Bulgaria, una dintre ţǎrile cele mai sǎrace din Uniunea Europeanǎ, descoperǎ acum cǎ în ochii unor oameni şi mai sǎraci ea echivaleazǎ cu un adevǎrat paradis. In cursul toamnei trecute Bulgaria a trebuit sǎ facǎ faţǎ unui flux masiv de sirieni, cam o sutǎ pe zi. Nu fǎrǎ o anumitǎ teamǎ. Cînd vine vorba de islam sau de musulmani, bulgarii sunt temǎtori, mai scrie Le Figaro, dat fiind cǎ ţara a cunoscut secole de dominaţie otomanǎ.

Organizaţia Naţiunilor Unite, care încearcǎ la rîndul ei sǎ-i ajute pe bulgari, constatǎ prin experţii ei cǎ Sofia nu are nici un fel de exeperienţǎ în gestionarea acestui tip de fenomen. In prezent, autoritǎţile bulgare au de tratat 10 000 de cereri de azil politic depuse doar în lunile din urmǎ.

La zece ani dupǎ intrarea sa în Uniunea Europeanǎ, dupǎ ce s-a bucurat de deschiderea frontierelor, Bulgaria preconizeazǎ acum întǎrirea celei cu Turcia. O lungǎ barierǎ va fi construitǎ în respectiva zonǎ, la fel ca pe vremea cînd blocul socialist se înconjura cu sîrmǎ ghimpatǎ şi cu miradoare.

Comentatorii cotidianului Le Figaro considerǎ însǎ cǎ aceastǎ problemǎ nu este doar una a bulgarilor, ci şi a Uniunii Europene în general. Greu de spus dacǎ în anii urmǎtori sutele de mii de refugiaţi sirieni se vor putea întoarce la casele lor, case care sunt de fapt distruse într-o ţarǎ care continuǎ sǎ fie transformatǎ în ruine. Mai mult ca sigur cǎ vom asista la un alt fenomen, şi anume la instalarea a sute de mii de sirieni în Europa.

Intre timp, viaţa politicǎ bulgarǎ este înveninatǎ de discursurile şi de acţiunile extremei drepte care vede în strǎinii sosiţi pe teritoriul Bulgariei "o invazie", o agresiune din partea unor oameni care "nu respectǎ valorile europene". Incidente grave s-au produs deja în Bulgaria dupǎ ce o studentǎ a fost agresatǎ de un candidat la azil algerian. Extrema dreaptǎ a lansat imediat un apel la crearea unor "grupuri de auto-apǎrare", iar în furia lor unii extremişti n-au ezitat sǎ agreseze şi nişte romi bulgari, probabil consideraţi şi ei vinovaţi de "invazie".