
Special Paris
Marsilia – Provenţa: capitală culturală europeană în 2013
marseille2013.jpg

In 2008, cînd Marsilia a obţinut titlul de capitală europeană a culturii, împreună cu o constelaţie de 80 de alte oraşe şi localităţi din Provenţa, se mai mai aflau în competiţie oraşele Toulouse, Bordeaux şi Lyon. Dosarul Marsilia-Provenţa s-a impus însă în ochii juriului ca fiind cel mai ambiţios şi foarte bine echilibrat între partea economică şi partea culturală.
Titlul de capitală europeană a culturii este însoţit de un sprijin financiar important din partea Uniunii Europene şi poate stimula enorm economia unui oraş, îi poate transforma imaginea, îl poate propulsa mediatic pe plan internaţional, îi poate oferi, într-un fel, o a doua viaţă. Este ceea ce şi-a propus şi oraşul Marsilia odată cu obţinerea acestui statut: şi anume să şteargă o anumită impresie defavorabilă care s-a creat în jurul său. In ultimii ani delicvenţa la Marsilia a crescut, presa a relatat cu lux de amănunte despre tot felul de afaceri mafiote şi asasinate comise în diverse cartiere ale oraşului iar integrarea populaţiei de origine străină nu este nici ea un lucru uşor. Marsilia, ca port la Mediterana, se află practic în prima linia a imigraţiei ilegale. In ciuda faptului că oraşul dispune de un patrimoniu istoric impresionant, el nu este chiar o destinaţie turistică de prim ordin. Mai precis, turiştii sunt mai degrabă în trecere prin Marsilia, vin pentru o zi sau două, pentru a se duce apoi să-şi petreacă perioade mai lungi de vacanţă fie pe Coasta de Azur fie în minunatele sate ale Provenţei.
Oraşul Marsilia încearcă însă, acum, investind 600 de milioane euro în infrastructuri precum şi alte sume importante în reamenajarea unor vechi cartiere, să devină ceea ce şi-a dorit întotdeauna: o perlă a Mediteranei, un mare port şi o mare citadelă a artelor. In jur de 10 milioane de turişti sunt aşteptaţi anul acesta la Marsilia cu ocazia evenimentelor organizate, printre altele o mare expoziţie dedicată Mediteranei.
Iniţiativa de creare a acestui titlu, ”capitală europeană a culturii”, i-a revenit în 1985 cîntăreţei Melina Mercuri, pe vremea aceea ministră a culturii în Grecia. De atunci în jur de 40 de oraşe europene au beneficiat de acest proiect, printre ele Atena, Glasgow, Cracovia, Porto, Stokholm, Liverpool şi... Sibiu. In Franţa au avut această şansă oraşele Paris în 1989, Avignon în 2000 şi Lille în 2004. Aproape toate aceste oraşe au profitat din plin de avantajele financiare ale proiectului şi s-au modernizat, au creat evenimente culturale durabile, au intrat într-un circuit turistic şi mai performant. A fost cazul cu oraşul Lille care a imaginat în 2006 o bienală culturală devenită o emblemă a oraşului. In Germania, o regiune întreagă, cea a bazinului minier şi industrial Ruhr, a renăscut pur şi simplu din punct de vedere cultural în 2010. In nici o altă parte a lumii nu pot fi văzute atîtea foste uzine, instalaţii industriale şi galerii de mină transformate în muzee şi centre de artă, spun cei care au vizitat recent regiunea Ruhr.
Si Marsilia speră să se impună acum ceva mai mult pe acest teren, al culturii, pentru că faima ei în această privinţă nu era teribilă. Despre Marsilia, al doilea oraş al Franţei, numărînd 850 000 de locuitori, se spune deseori că este unul sărac. Dovadă că jumătate din populaţie nu plăteşte impozite. Ceea ce se reflectă şi la nivelul consumului cultural, de exemplu la Marsilia se cumpără anual mai puţine cărţi decît la Metz, oraş cu doar 300 000 de locuitori. In orice caz, un efort imens şi mari speranţe sunt puse în mişcare odată cu această operaţiune,” Marsilia – Provenţa, capitală culturală europeană”.