Franţa: Manifestaţie de amploare împotriva căsătoriilor homosexuale
casatorii-homosexuale.jpg

La originea manifestaţilor se află un grup de asociaţii sprijinit de Biserica Catolică, de dreapta parlamentară dar şi de extrema dreaptă şi de integriştii catolici.
Proiectul de lege ce va fi dezbătut în plen de parlamentul francez - dominat de stânga - a reaprins disputa dintre cei care se tem că acest text va aboli în fapt noţiunea de mariaj şi cei care vor să sprijine egalitatea drepturilor şi combat homofobia.
Textul de lege care va permite mariajul pentru toată lumea, deci indiferent de sexul partenerilor din cuplu, şi va permite adopţiile de copii pentru cuplurile de acelasi sex va fi examinat în Parlament începând de săptămâna viitoare, mai întîi în diversele comisii, iar din 29 ianuarie va fi discutat în plen. Se prevăd două săptămâni de dezbateri. Contrar a ceea ce spun adversarii textului, proiectul nu va înlocui în codul civil cuvintele "tată" si "mamă" prin "părinte 1" si "părinte 2". Reforma nu modifică cu nimic dreptul căsătoriilor heterosexuale, doar se mărgineşte să-l aplice şi homosexualilor.
Schimbarea are cert o încărcătură simbolică importantă, rupe cu o tradiţie milenară, dar nu reprezintă decât "o măsură de egalitate republicană" cum spune în ultimul număr al revistei Nouvel Observateur directorul publicatiei Laurent Joffrin. Odată ce va fi adoptată reforma, mariajele - în majoritate heterosexuale - vor continua să fie celebrate ca până acum. Din când în când însă, în loc de un bărbat şi o femeie, în faţa primarului se vor prezenta doi bărbaţi sau două femei. Un fapt ce nu va face decât să ilustreze evoluţia societăţii în care trăim si care va pune, speră promotorii ei, capăt partial cel putin discriminărilor.
Cu certitudine pentru preşedintele Hollande, socialist dar şi crescut în pura tradiţie catolică (a mers săptămânal la slujbă până la vârsta adolescenţei) acest dosar este emblematic, "afacerea" acestui debut de an.
Manifest în Nouvel Observateur
Le Nouvel Observateur, revistă de centru-stânga, publică un text intitulat "Pentru noi este da!" semnat de zeci de personalităţi - gay sau nu - din diverse medii - artistice, mediatice, politice, sportive, samd. Roselyne Bachelot, fost ministru de dreapta, e de exemplu de părere că "dreptul, legile trebuie să evolueze". Pentru cineastul Patrice Chéreau e vorba de "un adevărat pas înainte" acest proiect de lege. Jean-Paul Cluzel, fostul preşedinte director general RFI, actualmente preşedinte al muzeului Grand Palais, şi el semnatar şi gay afişat, spune că nu va profita de această lege nici ca să se însoare cu iubitul lui nici nu vrea să adopte copii. În opinia lui însă "realiatatea nu trebuie negată". Această negare a trăit-o din plin Jean-Jacques Aillagon, fost ministru al culturii pe vremea conservatorului Jacques Chirac. Ca mulţi homosexuali din generaţia sa el a fost obligat în tinereţe să se conformeze unui model social: s-a însurat, a avut copii şi apoi, gratie sotiei sale, a avut curajul să se despartă de ea. Pe vremea aceea însă homosexualitaeta era considerată o boală, Aillagon a fost supus la tratamente cu medicamente, medicii l-au descris drept depresiv, etc. Un alt semnatar al acestui manifest publicat de Nouvel Observateur este Chantal Jouanno, şi ea ministru al sprotului pe vremea dreptei. Ea spune că va vota pentru legea socialiştilor pentru că este liberală şi că din punctul ei de vedere "statul nu are ce să se amestece în treburile private ale oamenilor". Există însă si politicieni de stânga ce nu vor vota textul, în particular fostul ministrul socialist al justiţiei, Elisabeth Guigou, care spune că este pentru mariajul gay şi pentru adoptii, dar contra ideii ca aceste viitoare cupluri homosexuale să poată face copii prin inseminarea artificială a unei terţe persoane.
În sfârsit, psihiatrul si neurologul de renume mondial Boris Cyrulnik se declară şi el în favoarea dreptului de a avea copii pentru aceste cupluri.
"În Africa de cele mai multe ori copii sunt crescuti exclusiv de femei si micutul african tot stie să se identifice sexual. Modelul de sexualitate al părintilor nu este o cosntrângere sfântă, este o întelegere amoroasă care durează cât durează dragostea".
Participare mare la protest
Cel putin 300 de mii de manifestanţi se anunţă numai la Paris, poate o jumătate de milion în toată Franta - duminică la protestele contra "mariajului pentru toti". Opozantii au tot strâns rândurile în ultimele zile, iar vârf de lance la această manifestaţie sunt catolicii chiar dacă nu toţi catolicii vor ieşi în stradă. Apoi, o altă parte dintre cei prezenţi va profita de ocazie în fapt pentru a spune de o manieră generală NU actualei politici duse în Franţa.
E vorba în esentă aici de partidul conservator UMP al cărui lider provizoriu Jean-François Copé si-a chemat simpatizantii să iasă în stradă în timp ce adversarul său, ex-premierul François Fillon preferă să se abtină de la astfel de apeluri, dar îi cere într-o scrisoare deschisă adresată presedintelui François Hollande să renunte la proiectul de lege.
La originea manifestatiei de duminică se află în fapt un colectiv mai larg si eclectic botezat "Manifestatie pentru toti" si compus în jurul personalitătii extrem de mediatice si controversate a unei foste umoriste provocatoare, poreclită Frigide Barjot, joc de cuvinte greu de tradus în română. Acestui colectiv i s-a alăturat asadar o parte din partidul UMP, extrema dreapta reprezentată de Frontul Naţional, dar şi niste socialisti disidenţi reuniti în reteaua "Peştii roz".
Duminică toate tendintele reactionare vor fi preznete la pe Champs-de-Mars, inclusiv Civitas, miscare catolică integristă. Trebuie spus că 60 la sută dintre francezi sunt în favoarea mariajului homo, dar doar 46 de procente aprobă posibilitateta ca aceste noi cupluri să poată si adopta copii si cu atât mai putin să-i creeze artificial, cu ajutorul unei terte persoane.
Cifrele sunt în scădere fată de precedentele sondaje de opinie. Organizatorii manifestatie de duminică trebuie să evite trei riscuri majore dacă vor să rămână credibili: recuperarea politică, provocăriile venite din afară si amalgamul cu integriştii de la Civitas, obligati oricum să se reunească la sfârsitul coloanei principale de manifestanti.
Manifestaţiei contra mariajului din această duminică îi va succede peste exact două săptămâni una a partizanilor mariajului pentru toti.