Mali - Franţa în război împotriva terorismului

hollande-mali-930-scalewidth-630.jpg

credit foto : europe1.fr

Preşedintele François Hollande a făcut o scurtă declaraţie televizată confirmînd intervenţia armatei franceze, în conformitate cu rezoluţiile ONU, pentru oprirea ofensivei jihadiştilor în statul Mali. Luni va fi convocat la Paris Parlamentul francez pentru o dezbatere pe această temă. Implicarea Franţei va dura atît cît va fi necesar, a spus liderul de la Elysée.

        Incepînd de vineri Franţa este practic în război, pe teritoriul statului Mali, împotriva forţelor islamiste radicale care ocupă nordul ţării şi care au lansat o ofensivă pentru a ocupa capitala Bamako. Preşedintele François Hollande s-a adresat sîmbătă seară concetăţenilor săi prin intermediul televiziunii pentru a explica motivele acestei intervenţii. Franţa nu urmăreşte nici un interes particular în contextul acestui angajament militar şi nu face decît să răspundă solicitării unui stat prieten. Şeful statului francez a mai salutat consensul întregii clase politice din Franţa în jurul acestui angajament militar, precum şi sprijinul unanim al comunităţii internaţionale.

         Pe de altă parte, François Hollande a mai anunţat că forţele speciale franceze au declanşat o operaţiune pentru a elibera un ostatic francez deţinut de trei ani în Somalia, operaţiune care nu a reuşit şi care s-a soldat cu pierderea a doi militari francezi. Această iniţiativă subliniază însă faptul că Franţa nu va ceda în faţa terorismului, a mai spus şeful statului francez.

         In privinţa situaţiei din Mali, responsabilii francezi mai arată că recucerirea terirorului va fi realizată de africani, mai precis de armata statului Mali şi de trupele mai multor state africane care urmează să fie desfăşurate în viitor.

         In urma intervenţiei rapide decisă de Franţa înaintarea rebelilor din nordul statului Mali a fost oprită, ceea ce nu înseamnă că mesiunea franceză s-a terminat. François Hollande a arătat că inamicul a suferit "pierderi grele". Cocomitent, pe teritoriul Hexagonului au fost luate măsuri de securitate maxime iar planul "Vigipirate" a fost activat în faza de alertă maximă.