Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pregǎtirea Conferinţei Geneva 2 – un exerciţiu extrem de dificil

2013-02-27t141030z_1336657105_pm1e92r15w401_rtrmadp_3_france-us_0.jpg

John Kerry si Laurent Fabius - credit foto: rfi.fr

Parisul continuǎ sǎ fie extrem de activ în vederea pregǎtirii Conferinţei de pace asupra Siriei, Geneva 2. Aflaţi în capitala Franţei, şefii diplomaţiei ruse şi americane au lansat un apel comun în vederea unei încetǎri parţiale a focului în Siria. S-a discutat la Paris şi despre o eventualǎ participate a Iranului la aceastǎ conferinţǎ prevǎzutǎ la Geneva pe data de 22 ianuarie, dar în aceastǎ privinţǎ pǎrerile sunt divizate.

Discuţii intense, eforturi remarcabile, intenţii bune dar cu ecou limitat pe teren. Iatǎ cum am putea sintetiza febrilitatea diplomaticǎ de la Paris unde s-a aflat, alǎturi de americanul John Kerry şi de rusul Serghei Lavrov şi trimisul special al Ligii Arabe şi al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Lakhdar Brahimi, însǎrcinat cu dosarul sirian. In timp ce marile puteri pregǎtesc pacea şi o eventualǎ tranziţie politicǎ în Siria, ultimile opt zile au fost mai sîngeroase chiar decît de obicei pe teren: 800 de persoane au murit şi alte cîteva sute sunt date dispǎrute în nordul Siriei unde a izbucnit un conflict intern între rebeli, mai precis, cum scrie Agenţia France Presse, între opoziţia democraticǎ şi jihadişti.

Conferinţa Geneva 2 îşi propune sǎ opreascǎ un mǎcel care dureazǎ din martie 2011 şi s-a soldat pînǎ acum cu moartea a 120 000 de oameni, dintre care 7000 de copii. Milioane de persoane au fost deplasate în acest context iar 2 400 000 au ales exodul în strǎinǎtate.

In timp ce marile puteri pregǎtesc deci cadrul unor posibile discuţii la Geneva şi al unei posibile reconcilieri naţionale în Siria, incertitudinile persistǎ. Ministrul de externe francez Laurent Fabius îşi arǎta scepticismul în legǎturǎ cu succesul acestei iniţiative. Parisul considerǎ de fapt cǎ atît preşedintele sirian cît şi jihadiştii fac tot posibilul pentru a boicota conferinţa. Puterea de la Damasc şi-a dat acordul de principiu pentru participarea la discuţii cu condiţia ca pe ordinea de zi  sǎ nu figureze schimbarea regimului din Siria. Ceea ce este inacceptabil pentru opoziţie. De altfel nici prezenţa acesteia nu este sutǎ la sutǎ sigurǎ în acest moment. De notat totuşi cǎ miniştrii de externe din 11 ţǎri implicate în cǎutarea unei soluţii pentru Siria  considerǎ cǎ plecarea de la putere a lui Bachar al Assad este ineluctabilǎ. Aceste ţǎri sunt: Franţa, Statele Unite, Marea Britanie, Germania, Italia, Turcia, Iordania, Arabia Sauditǎ, Emiratele Arabe Unite, Egiptul şi Qatarul.

In legǎturǎ cu Iranul: prezenţa sa la Geneva este negociatǎ în prezent. Rusia şi trimisul special al Ligii Arabe considerǎ cǎ Iranul ar trebui sǎ aibǎ statut de invitat. Statele Unite şi Franţa ar fi de acord cu aceastǎ prezenţǎ numai dacǎ Teheranul ar accepta principiile tranziţiei politice în Siria adoptate la precedenta conferinţǎ, Geneva 1. Intre timp s-a mai discutat la Paris şi despre un posibil schimb de prizonieri între pǎrţile aflate în conflict în Siria, precum şi despre crearea unor culoare umanitare.   

De notat cǎ şi Vaticanul încearcǎ sǎ contribuie la crearea unui cadru de discuţii pentru oprirea masacrelor din Siria. Papa Francisc întîiul s-a adresat diplomaţilor din cele 180 de ţǎri acreditate la Vatican cerînd o mai mare mobilizare în favoarea Siriei.