Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Siria: crizǎ umanitarǎ extremǎ

Statul Kuweit a gǎzduit o reuniune a ţǎrilor donatoare în favoarea civililor sirieni care au avut enorm de suferit în contextul rǎzboiului civil izbucnit în ţara lor în martie 2011. Secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite a lansat în Kuweit un appel în direcţia întregii comunitǎţi internaţionale pentru a se mobiliza în favoarea celor peste nouǎ milioane de sirieni care au nevoie de un ajutor umanitar de urgenţǎ.

Situaţia populaţiei siriene se înrǎutǎţeşte de la un an la altul. Iatǎ o primǎ concluzie care se impune în contxtul acestei conferinţe. Anul trecut Kuweitul a gǎzduit o primǎ conferinţǎ a ţǎrilor donatoare şi la ora aceea aveau nevoie de ajutor patru milioane de sirieni de pe teritoriul Siriei şi 700 000 de refugiaţi aflaţi în diverse ţǎri din regiune. Anul acesta practic jumǎtate din populaţia Siriei, deci cam 9 300 000 de oameni, au nevoie de ajutor, în timp de 2 400 000 de sirieni sunt refugiaţi. Dintre cei aflaţi într-o situaţie disperatǎ pe teritoriul Siriei, aproape jumǎtate sunt copiii, a declarat secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon. Aceastǎ conferinţǎ pusǎ sub semnul colectǎrii de fonduri în regim de urgenţǎ este consideratǎ de ONU drept cea mai importantǎ din istoria organizaţiei. Cu atît mai mult cu cît, date fiind tendinţele actuale, pînǎ la sfîrşitul anului nmǎrul refugiaţilor sirieni riscǎ sǎ ajungǎ la patru milioane.

ONU a anunţat cǎ are nevoie, de urgenţǎ, pentru anul acesta, de cel puţin 2 miliarde 4 sute de milioane de dolari pentru a ajuta populaţia sirianǎ afectatǎ de rǎzboi pe teritoriul Siriei, şi de 4 miliarde 2 sute de milioane de dolari pentru a-i ajuta pe refugiaţi.

Uniunea Europeanǎ promite, în acest context, cǎ va acorda 165 de milioane de euro suplimentari în favoarea sirienilor. De notat cǎ Uniunea Europeanǎ este principalul donator în favoarea Siriei: de la începutul conflictului europenii au alocat peste douǎ miliarde de euro cauzelor umanire siriene.

Contribuţii importante mai sunt anunţat de Statele Unite, de Arabia Sauditǎ, de Qatar precum şi de ţara gazdǎ a reuniunii, Kuweit.

Participanţii la aceastǎ conferinţǎ sperǎ sǎ poatǎ exercita presiuni asupra autoritǎţilor de la Damasc pentru a permite distribuirea de ajutoare umanitare în zone controlate de rebeli dar asediate de armatǎ. Preşedintelui Bachar al-Assad i se mai cere sǎ permitǎ unui numǎr de 288 000 de persoane, civili blocaţi din cauza luptelor, sǎ pǎrǎseascǎ respectivele zone.

Programul Alimentar Mondial considerǎ cǎ actuala crizǎ umanitarǎ din Siria este una extrem de serioasǎ, cum nu s-a mai produs de cîteva decenii.

In paralel, pe frontul diplomatic continuǎ consultǎrile în vederea pregǎtirii Conferinţei de pace Geneva 2 pe marginea Siriei, care ar trebui sǎ înceapǎ pe 22 ianuarie. Suspansul este încǎ total în privinţa ei întrucît opoziţia sirianǎ nu şi-a confirmat participarea. Interesantǎ este însǎ o anumitǎ precizare care vine din partea Turciei. Preşedintele turc Abdullah Güll a pledat pentru o modificare a politicii guvernului turc în ce priveşte Siria. De fapt, Turcia, care a sprijinit cu mare fervoare revolta sirianǎ, este bǎnuitǎ cǎ ar fi furnizat arme grupurilor rebele apropiate de Al Qaida.

Sǎ mai adǎugǎm la acest capitol cǎ iordanienii se simt ameninţati de o posibilǎ extindere, pe teritoriul lor, a conflictului din Siria. Motiv pentru care ei cumpǎrǎ masiv arme, în ciuda faptului cǎ preţurile la acest produs au crescut de zece ori. Potrivit unor surse de la Aman, în Siria existǎ 120 000 de arme posedate în mod legal, dar în prezent peste un milion sunt în circulaţie într-o ţarǎ numǎrînd 7 milioane de locuitori. Pentru moment 500 000 de refugiaţi sirieni se aflǎ pe teritoriul Iordaniei, ceea ce complicǎ situaţia economicǎ a acestei ţǎri cu slabe resurse de apǎ şi energie.