François Hollande profită de efectul “Mali”

holalnde.jpg

François Hollande profită de efectul “Mali”. REUTERS/Philippe Wojazer

François Hollande profită de efectul “Mali”. Pentru prima dată din luna mai încoace – adică de când a ajuns la palatul Elysée – preşedintele Franţei îşi vede cota de popularitate în creşere, potrivit unui sondaj publicat de Journal du Dimanche.

Un punct în plus e un pas minim dar e un pas înainte, îsi pot spune François Hollande şi membri anturajului său. Cota de popularitate a preşedintelui francez a progresat de la 37 la 38 la sută opinii favorabile în timp ce premierul Jean-Marc Ayrault câştigă 3 puncte fată de precedenta anchetă. Un pas pozitiv deci cu atât mai semnificativ cu cât el este primul în această directie de când socialistul s-a instalat în luna mai la palatul Elysée. Când a ajuns sef al statului, Hollande beneficia potrivit aceleiasi anchete de 65 de procente opinii favorabile.

Şeful statului pare aşadar să profite de efectului războiului din Mali. Fermitatea sa în faţa gherilei islamiste este salutată de francezi dar câstigul de popularitate nu este automat în caz de angajare a trupelor armate ale tării. Precedentele istorice arată situatii foarte diferite. Intre august 1990 si mai 1991, socialistul François Mitterrand se alătură aliatilor din primul război din Irak. Rezultatul este un câstig de 19 puncte în sondajele de opinie, puncte pretioase dacă ne reamintim că Mitterrand era foarte nepopular în acea perioadă. In schimb Nicolas Sarkozy nu a beneficiat de niciun surplus de simpatie după ce a declansat ostilitătile împotriba Libiei colonelului Gadafi.

Revenind la “câstigul” lui Hollande de acum, ne putem întreba de ce el nu este mai consistent. Un prim răspuns este că războiul de abia a început. Doar durata sa si deznodământul ne vor spune dacă actualul sef de stat o va lua pe urmele mentorului său politic Mitterrand sau pe cele ale predecesorului său conservator. Si apoi, cum notează cei mai multi analisti, ce-i preocupă azi pe francezi în primul rând nu este războiul din Mali ci dificultătile lor socio-economice.