Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Preşedintele Hollande în Olanda

4_25_0.jpg

Tramvai în Olanda cu însemnele regalitatii - credit foto: rfi.fr

Preşedintele francez François Hollande efectueazǎ luni 20 ianuarie o vizitǎ oficialǎ în Olanda. Vizita este pusǎ sub semnul relansǎrii relaţiilor dintre cele douǎ ţǎri care, în ultimii ani, au afişat mai degrabǎ atitudini divergente la nivel european

Deşi Haga este doar la cîteva ore de Paris, în ultimii 14 ani nici un alt preşedinte francez nu a mai efectuat o vizitǎ oficialǎ în Olanda. Sigur, liderii europeni se întîlnesc destul de des, fie la Bruxelles fie în contextul altor reuniuni europene, deci comunicarea între ei funcţioneazǎ chiar şi înafara vizitelor protocolare. François Hollande a considerat totuşi cǎ dialogul la nivel înalt între Franţa şi Olanda trebuie relansat, motiv pentru care face aceastǎ deplasare. Pe agendǎ figureazǎ discuţii cu primul ministru liberal Mark Rutte, precum şi un dejun oficial oferit de regele Willem-Alexander.

Agenţiile de presǎ fac deja comentarii în jurul faptului cǎ la acest dejun şeful statului francez nu va fi însoţit de prima doamnǎ a Franţei, deşi în mod tradiţional "primele doamne" sunt invitate la astfel de momente festive. De altfel, scrie Agenţia France Presse, aceasta este prima vizitǎ efectuatǎ în strǎinǎtate de François Hollande de la publicarea informaţiilor privind noua sa legǎturǎ sentimentalǎ, cu actriţa Julie Gayet. Seful statului francez a promis însǎ o clarificare a "situaţiei" sale înainte de o altǎ vizitǎ împortantǎ, pe 11 februarie, în Statele Unite, unde este aşteptat în principiu cu "prima doamnǎ" a Franţei, mai rǎmîne însǎ sǎ i se precizeze numele.

In Olanda şeful statului francez nu va semna contracte importante dar va face un tur de orizont al principalelor dosare europene şi internaţionale. De cînd a devenit prim ministru liberalul Mark Rutte, cu doi ani în urmǎ,  Olanda a promovat cu tenacitate o politicǎ de rigoare bugetarǎ şi s-a angajat sǎ-şi reducǎ deficitul public sub pragul acceptat de Bruxelles, de 3 la sutǎ, în cursul anului 2014. Franţei i s-a acordat în schimb un rǎgaz pînǎ în 2015 pentru a ajunge la acelaşi nivel de disciplinǎ bugetarǎ. Din acest motiv şi din altele Olanda şi Franţa au dat impresia cǎ promoveazǎ politici diferite, spun comentatorii avizaţi. Ori, actuala vizitǎ a lui François Hollande în Olanda este de naturǎ sǎ şteargǎ aceastǎ impresie.

Vizita mai intervine într-un moment cînd Franţa are nevoie de sprijin european pentru a-şi duce la bun sfîrşit misiunile asumate în Mali şi în Republica Centrafricanǎ, dar şi pe fondul apropiatei conferinţe Geneva 2 pe tema Siriei.