Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Desemnarea unui nou preşedinte în Republica Centrafricanǎ

2013-12-08t181419z_72413767_gm1e9c9063401_rtrmadp_3_centralafrican-france_0_0.jpg

Militari francezi patrulînd la Bangui - credit foto: rfi.fr

In Republica Centrafricanǎ, ţarǎ confruntatǎ cu spectrul instabilitǎţii şi al rǎzboiului civil, este desemnat luni 20 ianuarie un nou preşedinte. Reamintim cǎ Franţa a intervenit militar în fosta sa colonie pentru a împiedica un eventual genocid şi falimentul total al instituţiilor statale.

Un parlament de tranziţie numeşte un preşedinte de tranziţie într-o capitalǎ, Bangui, unde violenţele inter-etnice continuǎ în timp ce militarii francezi şi cei ai forţei internaţionalǎ desfǎşuratǎ în Republica Centrafricanǎ sunt confruntaţi cu situaţii mai dificile decît era de aşteptat. Opt candidaţi sunt în competiţie pentru postul de preşdinte dupǎ ce comunitatea internaţionalǎ l-a forţat pe fostul şef al statului, Michel Djotodia, sǎ plece de la putere. El a fost acuzat cǎ nu a fǎcut nimic pentru a împiedica conflictul dintre comunitatea musulmanǎ, pe de o parte, şi cea creştinǎ şi animistǎ pe de altǎ parte, şi încarna într-un mod prea evident interesele rebelilor musulmani care îl instalaserǎ de fapt la putere.

Vinerea trecutǎ 23 de civili musulmani au fost ucişi într-o localitate situatǎ la 90 de kilometri nord-vest de Bangui, ceea ce spune mult despre ciclul violenţelor declanşate în aceastǎ ţarǎ.

In paralel cu desemnarea unui nou preşedinte la Bangui, Uniunea Europeanǎ urmeazǎ sǎ aprobe trimiterea a 500 de soldaţi europeni în Republica Centrafricanǎ, pentru sprijinirea efectivelor franceze de 1600 de militari aflate deja pe teren, precum şi a celor 4400 de soldaţi din Forţa africanǎ.

Pentru a evita implozia ţǎrii, noul preşedinte centrafrican va dispune de sprijin internaţional dar va trebui sǎ acţioneze repede şi sǎ impunǎ în primul rînd o politicǎ de reconciliere naţionalǎ. Republica Centrafricanǎ se deseneazǎ ca o enclavǎ în mijlocul Africii, este o ţarǎ extrem de sǎracǎ dar dispune de importante resurse minerale şi forestiere. Dupǎ ani de revolte şi lovituri de stat, alegerile generale prevǎzute în 2015 ar urma sǎ reinstaleze democraţia în Republica Centrafricanǎ. Franţa încearcǎ de multǎ vreme sǎ-i convingǎ pe partenerii sǎi europeni cǎ instalarea haosului în Africa subsaharianǎ, în ţǎri precul Mali sau Republica Centrafricanǎ, n-ar face decît sǎ ducǎ la o şi mai mare proliferare a terorismului iar unda de şoc negativǎ ar ajunge extrem de repede în Europa.