
Special Paris
China şi scandalul "prinţilor roşii"
2011-08-11t800-china-yuan-midday_0.jpg

In China care îşi mai spune comunistǎ responsabilii partidului au, în principiu, misiunea de a servi în mod dezinteresat poporul. In realitate, însǎ, responsabilii de partid nu se gîndesc decît la profit personal.
Intr-un vast dosar dedicat acestei afaceri de corupţie, cotidianul Le Monde aratǎ cǎ "prinţii roşii" chinezi, adicǎ noii îmbogǎţiţi din sfera puterii, dintre care multe odrasle de înalţi responsabili politici, şi-au luat obiceiul de a-şi pune la adǎpost imense averi în strǎinǎtate. Insulele Virgine, paradis fiscal britanic, sunt una din destinaţiilor lor preferate.
Unele societǎţi, create printre altele pentru tranzitarea acestor bani, aparţin unor rude ale fostului lider Den Xiaoping, care a condus China între 1978 şi 1992, unor rude ale fostului premier Li Peng, aflat la putere între 1988 şi 1998, sau unor rude ale fostului preşedinte Hu Jintao, aflat în fruntea statului între 2003 şi 2013.
Dupǎ cum aratǎ Le Monde, dependenţa celei de-a doua economii mondiale, este vorba de China, de minuscule arhipelaguri aflate la mii de kilometri distanţǎ, pare sǎ fie dincolo de orice limitǎ. Citez din Le Monde: "Nu existǎ un singur sector chinez, de la petrol la energii reciclabile, de la exploatǎrile miniere la comerţul cu arme, care sǎ nu aparǎ în documentele de care dispun Consorţiul internaţional al jurnaliştilor de investigaţie şi partenerii sǎi."
Agenţia France Presse aratǎ cǎ 2 500 000 de dosare confidenţiale au fost examinate de jurnaliştii de investigaţie şi probabil cǎ revelaţiile vor continua cu dezvǎluirea multor nume din ierarhia puterii chineze care au recurs la plasarea ilegalǎ de fonduri în strǎinǎtate. Mai rǎmîne de vǎzut ce sens are cuvîntul "ilegal" într-o ţarǎ unde puterea închide ochii la anumite practici în ciuda unor campanii de eradicare a corupţiei pe care regimul de la Beijing ştie sǎ le mediatizeze. Atenţie, însǎ, nici occidentali nu sunt nişte fǎpturi inocente în contextul funcţionǎrii acestui imens mecanism. Tot Le Monde scrie cǎ paradisurile fiscale primesc cu braţele deschise clienţii chinezi, cu ajutorul multor societǎţi şi bǎnci occidentale, şi cǎ în urmǎtorii cinci ani chinezii s-ar putea sǎ devinǎ cei mai numeroşi depunǎtori în astfel de spaţii financiare opace precum Insulele Virgine. Acestea din urmǎ sunt, în prezent, noua veritabilǎ "cetate interzisǎ" a Chinei financiare, spre deosebire de palatul împǎraţilor de la Beijing care de fapt nu mai are secrete.