Franţa – nou apel internaţional pentru sprijinirea operaţiunilor militare din Mali

In Mali, soldaţii francezi şi malieni îşi continuă înaintarea spre Tombouctou, după ce sîmbătă s-au desfăşurat în zona unui alt mare oraş aflat de 9 luni în mîinile islamiştilor, Gao. In paralel Franţa lansează un nou apel către comunitatea internaţională pentru a se mobiliza în favoarea statului Mali.

Aflat sîmbătă şi duminică în Chile pentru o reuniune la vîrf “Uniunea Europeană – America latină”, primul ministru francez Jean-Marc Ayrault le-a cerut tuturor ţărilor să ajute, în funcţie de posibilităţi, intervenţia militară franceză din Mali, dar şi ţările africane care trimit trupe în Mali. Luarea sub control a oraşului Gao, situat la 1200 de  kilometri de capitala maliană Bamako, a permis în ultimile 48 de ore tarnsportarea pe calea aerului a unor trupe furnizate de Ciad şi Niger.

In paralel, cele 54 de ţări membre ale Uniunii Africane sunt reunite la nivel înalt pentru două zile la Adis Abeba, în Etiopia. Un "summit" dominat de situaţia din Mali care va fi urmat marţi de o conferinţă a donatorilor internaţionali în favoarea statului Mali. Franţa şi Organizaţia Naţiunilor Unite aşteaptă de la această reuniune o accelerare a trimiterii pe teren a trupelor promise de unele ţările vecine cu Mali precum şi de alte ţări din Africa interesate în cel mai înalt gard în securizarea zonei Sahelului.

Problemele statului Mali, a cărui suprafaţă este de trei ori mai mare decît Franţa, sunt însă mult mai numeroase pentru că întreaga sa armată trebuie reorganizată, economia ţării trebuie redemarată iar instituţiile statale trebuie ajutate să-şi reimpună autoritatea. Participanţii la summit-ul Uniunii Africane vor discuta însă şi despre alte conflicte şi focare de criză din Africa, precum conflictele din Guineea Bisau, Republica Democratică Congo, Republica Centrafricană, situaţia din Somalia sau litigiul dintre Sudan şi noua entitate statală Sud-Sudan.