Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Aniversarea a 50 de ani de relaţii diplomatice franco-chineze

Franţa şi China sǎrbǎtoresc cu mult fast aniversarea a 50 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice. Cu jumǎtate de secol în urmǎ generalul Charles de Gaulle a fost primul şef de stat occidental care avut iniţiativa de a recunoaşte China popularǎ.

"Noaptea Chinei" se intituleazǎ manifestǎrile organizate astǎzi, luni 27 ianuarie, în inima Parisului, mai precis la Grand Palais, în faţa unor înalţi reprezentanţi din ambele ţǎri, în frunte cu premierul francez Jean-Marc Ayrault şi ministrul chinez al culturii Cai Wu. La ceremonie sunt invitaţi 2000 de studenţi chinezi care studiazǎ în prezent în universitǎţi franceze, iar spectacolul pregǎtit se anunţǎ fastuos. In program figureazǎ momente de dans şi de muzicǎ, totul pe un fond de spectacol de sunet şi lumini. In prima parte a serii vor fi prezenţi numai invitaţii oficiali iar apoi, pînǎ la ora douǎ noaptea, va putea intra în incinta de la Grand Palais publicul larg.

Aceastǎ ceremonie lanseazǎ de fapt o serie întreagǎ de celebrǎri pentru cǎ pe 31 ianuarie începe noul an chinezesc. 2014 va fi anul calului pentru chinezi, şi timp de douǎ sǎptǎmîni vor avea loc în mai multe cartiere din Paris, precum şi pe esplanada din faţa primǎriei Parisului, numeroase spectacole de stradǎ şi parade tradiţionale.

In paralel, la Beijing, în Marele Palat al Poporului situat în Piaţa Tia Nan Men va avea loc un banchet oferit de guvernul chinez. O delegaţie francezǎ este prezentǎ condusǎ de preşedintele Adunǎrii Naţionale Franceze, Claude Bartolone.

La Muzeul Naţional de la Beijing va fi deschisǎ şi o expoziţie dedicatǎ Franţei unde va fi expusǎ, printre altele, o maşinǎ de tip Citroën în care se afla De Gaulle într-un moment delicat al existenţei sale, în 1962, cînd a scǎpat dintr-un atentat. La ora aceea robusteţea maşinii l-a salvat pe De Gaulle. Astǎzi acest detaliu esenţial reprezintǎ pentru chinezi o formidabilǎ publicitate în contextul colaboararii cu constructorii de automobile francezi.