Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Europa neliniştitǎ de îndoctrinarea jihadistǎ a tinerilor

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Atît Franţa cît şi Uniunea Europeanǎ privesc cu nelinişte la un fenomen relativ nou, atracţia pe care o reprezintǎ ideile jihadiste printre tinerii de origine musulmanǎ. Numeroşi tineri au plecat de altfel sǎ lupte în Siria alǎturi de diverse grupuri radicale, iar autoritǎţile europene considerǎ cǎ revenirea lor în ţǎrile de origine ar putea crea "probleme".

Nu încape nici o îndoialǎ, numǎrul tinerilor din diverse ţǎri europene plecaţi sǎ lupte în Siria a crescut. Din diferite surse se aratǎ cǎ ei ar fi în acest moment cam 2000,  provenind din Franţa, Germania, Marea Britanie, Belgia, Olanda, Spania, Italia sau Suedia. Numai din Franţa au plecat în jur de 700, dintre care unii şi-au lǎsat viaţa în Siria. Guvernul francez priveşte cu mare nelinişte acest fenomen iar primul ministru Jean-Marc Ayrault a comandat un raport pe aceastǎ temǎ.

De fapt, autoritǎţile franceze îşi propun sǎ amelioreze dispozitivul de "reperare" a tinerilor francezi de origine musulmanǎ, sau care s-au convertit la islam, şi care sunt atraşi de discursurile radicale jihadiste. In general aceastǎ racolare se face pe Internet iar experţii observǎ cǎ baza acestor reţele de îndoctrinare se aflǎ în Arabia Sauditǎ.

Dupǎ cum aratǎ cotidianul catolic La Croix, tinerii racolaţi sunt în general într-o stare de fragilitate identitarǎ, iar uneori ei trec direct de la delicvenţǎ (de exemplu de la traficul de droguri) la jihadism. Cei care îi îndoctrineazǎ recurg de fapt la o veritabilǎ "spǎlare pe creier" prin vehicularea unei ideologii cu conotaţii fasciste, de revenire la o aşa-zisǎ doctrinǎ "purǎ" în materie de islam. Un antropolog care se exprimǎ în cotidianul La Croix aratǎ cǎ în ţǎri precum Maroc sau Algeria sau Tunisia, tinerii sunt mai greu de recrutat de reţelele radicale, pentru cǎ în respectivele medii existǎ o veritabilǎ practicǎ a islamului moderat. In ţǎrile europene, însǎ, unde aceşti tineri se simt deseori dezrǎdǎcinaţi, ei devin o pradǎ mai uşoarǎ pentru ideologii urii faţǎ de Occident.

Un editorialist al revistei L’Express afirmǎ cǎ Europa este de fapt confruntatǎ cu o "a cincea coloanǎ islamistǎ", un inamic din interior deci. Un inamic care poate devenit redutabil. Pentru cǎ marea întrebare care se pune este: ce vor face aceşti ucenici jihadişti odatǎ reveniţi în ţǎrile lor, dupǎ ce au învǎţat în Siria cum sǎ fabrice bombe, cum sǎ mînuiascǎ armele şi cum sǎ ucidǎ? Unii dintre aceşti tineri formaţi la şcoala jihadismului au de altfel dublǎ naţionalitate şi dispun de paşapoarte europene, deci de o mare libertate de mişcare.

Agenţia France Presse relateazǎ într-o depeşǎ despre angoasa pe care o resimt pǎrinţii acestor tineri plecaţi sǎ lupte în Siria, deseori tranzitînd prin Turcia. Numeroase familii au rǎmas de fapt stupefiate descoperind ulterior unde s-au dus copiii lor, dar mai ales descoperind cǎ unii au fost ucişi în luptǎ. Potrivit unor surse oficiale, în ultimii trei ani în jur de 600 sau 700 de astfel de "candidaţi" la şcoala jihadismului au plecat sǎ lupte în Siria şi s-au întors înapoi în Franţa, în jur de 250 se aflǎ în continuare în Siria unde în jur de 21 de tineri francezi au fost ucişi.

Fenomenul a devenit însǎ mult mai larg pentru cǎ rǎzboiul civil din Siria atrage şi tineri din Magreb, dar şi alţii care vin din Statele Unite, Canada sau Australia.