Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Kiev: contestatarii doresc "de-putinizarea" vieţii politice în Ucraina

2014-01-28t164729z_723053123_gm1ea1t025401_rtrmadp_3_eu-russia_0.jpg

Presedintele rus Vladimir Putin, credit foto: rfi.fr

Rusia nu ar avea decît de cîştigat dacǎ ar permite Ucrainei sǎ se apropie de Uniunea Europeanǎ. Este o pǎrere exprimatǎ de un comentator în presa francezǎ, presǎ care rǎmîne atentǎ la evoluţia situaţiei din Ucraina şi mai ales la extinderea mişcǎrilor de contestaţie în estul acestei ţǎri.

"Dacǎ Ucraina se va îmbogǎţi fǎcînd comerţ cu Uniunea Europeanǎ, de acest fapt va profita şi Rusia" scrie jurnalistul şi eseistul Renaud Girard într-un articol publicat în Le Figaro. El considerǎ cǎ Vladimir Putin are o gîndire arhaicǎ. Liderul de la Kremlin vede geopolitica drept un joc în contextul cǎruia ori pierzi ori cîştigi. Dar, mai explicǎ expertul francez, puterea unei naţiuni nu mai depinde astǎzi de suprafaţa teritoriului controlat. Citez din articolul sǎu: "In diplomaţia modernǎ singurele modele care funcţioneazǎ sunt jocurile cîştigǎtoare pentru toatǎ lumea".

Mai rǎmîne de vǎzut dacǎ preşedintele Vladimit Putin va fi capabil sǎ înţeleagǎ acest lucru. In viziunea sa, dezmembrarea Uniunii Sovietice a fost cea mai mare catastrofǎ a secolului al XX-lea. Pentru milioane de oameni, însǎ, aceastǎ dezmembrare a fost sinonimǎ cu libertatea şi cu democraţia.

La aceste aspecte se gîndesc de altfel şi cei mai mulţi ucrainieni care se tem de "modelul" politic propus de Putin, inclusiv în zonele Ucrainei locuite de rusofoni sau chiar de ruşi. Este ceea ce observǎ cotidianul Le Monde într-un reportaj realizat în regiunile estice al Ucrainei. Mulţi dintre ucrainienii din aceaste regiuni, care au votat de altfel pentru Ianukovici, s-au simţit extrem de indignaţi dupǎ ce au vǎzut la televizor cu cîtǎ brutalitate "acţioneazǎ" poliţia lui preşedintelui. Teama cǎ un stat poliţienesc s-ar putea instaura în Ucraina a început sǎ fie mai mare decît angoasa cǎ într-o bunǎ zi Rusia ar putea opri în mod brutal aprovizionarea cu gaz a ţǎrii. Dupǎ cum spune un lider naţionalist ucrainean, viaţa politicǎ ucraineanǎ trebuie "de-putinizatǎ".

Tenacitatea cu care ucrainienii rezistǎ în faţa puterii de la Kiev, precum şi aceastǎ dorinţǎ profundǎ de "de-putinizare" i-a surprins de fapt pe occidentali. Absorbiţi de propriile lor probleme, ei s-au consolat într-o primǎ fazǎ cu "pierderea" Ucrainei. In acest moment însǎ un întreg dispozitiv s-a pus în mişcare de naturǎ sǎ ofere Ucrainei un veritabil plan de ajutorare şi de asistenţǎ, de credite şi de modernizare a economiei ucrainiene. Statele Unite, Uniunea Europeanǎ, FMI-ul, Japonia, sunt în plinǎ consultare pentru redactarea acestui scenariu, iar pe zece februarie el va fi probabil discutat de miniştrii de externe ai Uniunii Europene. Momentul este cît se poate de propice, cu atît mai mult cu cît Putin începe sǎ aibǎ şi alte griji, mai precis sǎ-i iasǎ bine Jocurile Olimpice de la Soci.