Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Republica Centrafricanǎ: misiunea francezǎ confruntatǎ cu mari dificultǎţi

In Republica Centrafricanǎ, unde în urmǎ cu douǎ luni Franţa a intervenit pentru a opri violenţele dintre creştini şi musulmani, situaţia este departe de a fi calmǎ. Parisul mizeazǎ pe misiunea ONU pentru a stabilizarea ţǎrii.

Cum se întîmplǎ de obicei în contextul crizelor de acest gen, limbajul jurnalistic s-a "îmbogǎţit" cu noi termeni. Intr-o depeşǎ a Agenţiei France Presse se aratǎ cǎ soldaţii francezi au confiscat în Republica Centrafricanǎ peste 4000 de arme albe şi sute de puşti care au aparţinut fostelor miliţii musulmane "Séléka" şi grupurilor creştine "anti-balaka". Ceea ce nu a împiedicat grupurile armate ale celor douǎ comunitǎţi sǎ-şi continue operaţiunile de represalii, care par fǎrǎ sfîrşit. Comentatorii avizaţi spun cǎ "ura dintre cele douǎ comunitǎţi este de naturǎ sǎ împiedice perspectiva unui viitor comun" într-o ţarǎ unde totuşi creştinii şi musulmanii au trǎit de generaţii întregi unii lîngǎ alţii.

Franţa sperǎ sǎ se poatǎ retrage cît de repede din Republica Centrafricanǎ şi sǎ predea Organizaţiei Naţiunilor Unite ştafeta operaţiunilor de menţinere a securitǎţii. Experţii ONU considerǎ cǎ ar fi necesari pe teren 10 000 de oameni, dar crearea acestui contingent nu se prefigureazǎ la orizont în viitorul apropiat. Pentru moment "greul" cade pe cei 1600 de soldaţi francezi aflaţi pe teren, urmînd ca Uniunea Europeanǎ sǎ mai trimitǎ 500 de oameni. Mai existǎ în Republica Centrafricanǎ şi o forţǎ a Uniunii Africane de 5500 de oameni, dar eficienţa ei este redusǎ.

Insecuritatea este dezastruoasǎ şi pentru economie. Zeci de mii de musulmani, originari din Ciad, din alte ţǎri ale Africii de vest, sau pur şi simplu musulmani autohtoni, se exileazǎ de teama creştinilor, dupǎ decenii de bunǎ convieţuire cu aceştia. Forţa francezǎ a reuşit sǎ-i oblige pe foştii rebeli Séléka sǎ se grupeze în cîteva tabere, dar acum ar trebui procedat la fel cu grupurile anti-balaka.

In paralel ONU face eforturi şi pentru a hrǎni o populaţie confruntatǎ cu spectrul foametei pe fond de crizǎ politicǎ.