Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Buget UE – deputaţi europeni ecologişti se tem că la Bruxelles s-ar putea lua o decizie “anti-europeană”

buget.jpg

credit foto: liberation.fr

În contextul actualei reuniuni la vîrf europene de la Bruxelles pe tema bugetului, Parisul s-a văzut izolat faţă de Londra şi Berlin,  care au pledat împreună în favoarea unei reduceri severe a cheltuielilor comunitare. Chiar dacă miercuri seară, la Paris, Angela Merkel şi François Hollande au afişat o unitate de faţadă asistînd împreună la un meci de fotbal, cei doi lideri nu au aceeaşi concepţie despre Europa de mîine.

Dacă ar fi să le dăm crezare comentatorilor francezi, Europa se află în faţa unei premiere istorice, de loc glorioasă: reducerea drastică a bugetului său. Sigur, după cum scrie Le Figaro, negocierile în jurul bugetului au fost întotdeauna dificile. Iar fostul premier britanic Tony Blair afirma chiar că reuniunile pe tema bugetului sunt mai complicate, mai epuizante şi mai pline de frustrări decît discuţiile la nivel înalt legate de procesul de pace în Orientul Apropiat. Acum însă presiunile au fost enorme din partea mai multor state, cu Marea Britanie şi Germania în frunte, pentru o schimbare în privinţa practicilor bugetare ale Uniunii Europene. Intr-un fel sau altul sunt vizate direct ţări care au beneficiat enorm de pe urma integrării lor europene, precum Grecia sau Portugalia, dar şi unele ţări din estul Europei (Le Figaro citează Ungaria). Această presiune “reformatoare”, de fapt această viziune destinată să impună o politică de austeritate Europei se izbeşte însă de convingerile celor care cred că Europa trebuie să menţină conceptul de solidaritate în centrul ei. Un fel de alianţă este vizibilă în prezent între Parlamentul european şi ţările din sud, în frunte cu Franţa, pentru a se opune celor care pariază în primul rînd pe asuteritate şi regoare. François Hollande a declarat deja că a face economie este un lucru dar a distruge economia prin măsuri de austeritate excesive înseamnă cu totul altceva. In condiţiile reducerii bugetului european, “pactul de creştere economică propus de preşedintele francez” va fi de fapt golit de conţinut.

Premierul italian Mario Monti a declarat, fără să se teamă de cuvinte, că aşa-zisul “compromis” căutat de preşedintele Consiliului Europei Herman van Rompuy riscă să fie “o orgie de reduceri bugetare”.

Intr-un articol semnat în cotidianul Libération, mai mulţi eurodeputaţi ecologişti, printre care José Bové, Daniel Cohn Bendit şi Eva Joly, trag un veritabil semnal de alarmă. Atenţie, spun ei, Europa este pe cale să ia o decizie anti-europeană. Eventuale tăieturi drastice în buget vor afecta cu prioritate domeniul cercetării, vor fi afectate programele destinate tinerilor, ajutoarele internaţionale şi umanitate, dar şi investiţiile într-un moment cînd Europa are nevoie de a crea noi locuri de muncă. Cei 20 de deputaţi care semnează acest articol în cotidianul de stînga, mai spun, citez: "este preferabil să nu se ajungă la nici un acord decît să avem un acord anti-european pe care nimeni să nu-l mai poată repune în cauză înainte de anul 2020”. Deputaţii semnatari ai articolului mai avertizează că Parlamentul nu va sta cu mîinile în sîn şi că se va mobiliza în perspectiva viitoarelor alegeri care vor avea loc peste un an şi şase luni. Legitimitatea democratică a viitorului parlament va permite oricum o relansare a negocierilor legate de buget pe noi baze. Compromisul pregătit de Herman van Rompuy nu pregăteşte în nici un fel viitorul Europei, mai spun cei 20 de deputaţi care propun introducerea rapidă a unei taxe pe tranzacţiile financiare pentru ca Europa să poată dispune de noi surse de finanţare, ceea ce ar putea uşura contribuţiile individuale ale statelor. Iată deci că soluţii există pentru găsirea banilor, mai rămîne să fie pusă la contribuţie această uriaşă nebuloasă care este lumea finanţelor şi a speculaţiei, a băncilor şi a afacerilor, a paradisurilor fiscale şi a profiturilor enorme.

Pe măsură ce creşte tensiunea la Bruxelles în contextul acestor negocieri putem spune că şi mediile de informare franceze au intrat într-un fel de efervescenţă a comentariilor, unele fiind cît se poate de interesante de altfel. “David Cameron are nevoie de o victorie asupra funcţionarilor europeni” – iată un titlu din cotidianul Le Echos care suprinde în doar cîteva cuvinte un context complex, cum este cel electoral în care se află premierul britanic. Oricum, dacă austeriatea îşi va pune marca pe bugetul european, este sigur că şi funcţionarii europeni vor avea de suferit printre primii.