Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Paris, Piaţa Republicii – agresiune cu acid împotriva unor romi

paris-roms-place-de-la-republique.jpg

credit foto: blogs.mediapart.fr

Autoritǎţile franceze au deschis o anchetǎ pe marginea unei agresiuni cu acid comisǎ împotriva unor romi instalaţi de mai multǎ vreme în Piaţa Republicii din Paris. Existǎ mǎrturii legate de un locuitor al acestei zone care a încercat de fapt sǎ-i goneascǎ pe romii instalaţi în stradǎ aruncînd asupra lor cu o substanţǎ corozivǎ.

Informaţia a fost difuzatǎ în primul rînd pe site-ul Médiapart, a fost preluatǎ de alte site-uri precum cel al cotidianului Le Monde precum şi de site-urile mai multor organizaţii de apǎrare a drepturilor omului sau ale unor asociaţii caritative.

Scenariul evocat este urmǎtorul: un ins de aproximativ 30 de ani, probabil proprietar de apartamente în respectiva zonǎ, încearcǎ sǎ-i terorizeze pe mai mulţi romi instalaţi în perimetrul acestei importante pieţe din Paris, cu scopul evident de a-i obliga sǎ plece. Un cuplu a depus pînǎ la urmǎ o plîngere iar în prezent poliţia ancheteazǎ, mǎrturiile fiind, s-ar pǎrea, numeroase. Agresiunea în urma cǎreia au rǎmas urme, printre altele o saltea arsǎ de substanţa corozivǎ respectivǎ, s-a produs pe 15 ianuarie.

Mai multe asociaţii franceze, precum Secours catholiques sau Autremonde, şi-au exprimat via îngrijorare în legǎturǎ cu aceastǎ agresiune, dar şi în legǎturǎ cu multiplicarea altor acte agresive şi a insultelor faţǎ de romi.   

Comentariile sunt numeroase în acest context. Nu lipsesc vocile celor care considerǎ cǎ stigmatizarea romilor se agraveazǎ, şi i se reproşeazǎ din nou ministrului de interne Manuel Valls unele declaraţii fǎcute anul trecut în legǎturǎ cu dificultǎţile de integrare, din "motive culturale", a romilor veniţi din Estul Europei. Alţi comentatori care se exprimǎ pe Internet pun în evidenţǎ faptul cǎ romii sunt priviţi cu tot mai multǎ circumspecţie de populaţie. In 2012, se aratǎ într-o anchetǎ realizatǎ de o asociaţie caritativǎ, mai mulţi romi instalaţi în Piaţa Bastiliei au fost ajutaţi cu bunǎvoinţǎ de populaţia din cartier. Acum însǎ romii care se instaleazǎ în felul acesta direct în stradǎ riscǎ sǎ fie bombardaţi cu ouǎ, stropiţi cu apǎ, sau înjuraţi şi scuipaţi de trecǎtori, ceea ce s-a şi întîmplat (fapte repertoriate de altfel de Liga Depturilor Omului.

Sigur, numeroşi benevoli în Franţa continuǎ sǎ se mobilizeze în favoarea romilor, sǎ le furnizeze hranǎ şi sfaturi, dar nu este greu de observat cǎ în prezent nici un plan european clar şi eficient nu a fost conceput pentru rezolvarea unor probleme care sunt de fapt deplasate în timp şi în spaţiu.

Intr-o depeşǎ a Agenţiei France Pressa cu data de 5 februarie se relateazǎ despre o nouǎ operaţiune de evacuare a unor familii de romi, cam o sutǎ de persoane originare din România, în localitatea Villeurbanne, nu departe de Lyon. Liga Drepturilor Omului a depus de altfel o plîngere considerînd cǎ aceastǎ operaţiune de evacuare este contrarǎ uzanţelor în Franţa, unde în plinǎ iarnǎ sunt evitate în general astfel de operaţiuni. Aceastǎ evacuare ar fi contrarǎ însǎ şi circularei din 2012 în virtutea cǎreia înainte de orice expulzare autoritǎţile franceze ar trebui sǎ procedeze la un "diagnostic" individual al persoanelor vizate.

Revenind însǎ la agresiunea din Piaţa Republicii de la Paris, am putea spune cǎ ea poate fi interpretatǎ ca un grav semnal de alarmǎ într-un loc simbolic. De multe ori s-a spus cǎ problema romilor nu mai este nici una româneascǎ, nici una francezǎ, ci una europeanǎ. Ea nu este o problemǎ fǎrǎ soluţii, dar pentru moment nimeni nu pare sǎ considere rezolvarea ei ca fiind prioritarǎ pentru marea familie europeanǎ din care fac parte şi romii.