Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Libération: "republicǎ acidǎ pentru romi"

In Franţa, poliţia a reţinut o persoanǎ bǎnuitǎ cǎ ar fi agresat cu acid un cuplu de romi. Ancheta a fost deschisǎ în urma depunerii unei plîngeri, dar asociaţiile implicate în asistarea romilor afirmǎ cǎ aceştia ezitǎ în general sǎ sesizeze justiţia atunci cînd sunt agresaţi.

Cotidianul "Libération" revine asupra acestei afaceri pe care am evocat-o deja de la acest microfon, iar titlul publicaţiei este cît se poate de simbolic: "Republicǎ acidǎ pentru romi". Tonul articolului scris de Pierre Benetti este unul de reproş: el consdierǎ cǎ agresiunile comise faţǎ de romi s-au multiplicat şi cǎ opinia publicǎ şi autoritǎţile nu reacţioneazǎ destul de energic şi de prompt. Iar faptul cǎ respectivul cuplu de romi, agresat pe data de 16 ianuarie, a depus plîngere, reprezintǎ o excepţie.

In ce priveşte persoana anchetatǎ de poliţie, şi care riscǎ inculparea pentru "violenţǎ cu premeditare", ea pretinde cǎ substanţa vǎrsatǎ pe salteaua respectivului cuplu de romi nu conţinea acid sau agenţi corozivi, ci doar colorant şi detergent.

In contextul acestui caz Libération reaminteşte cǎ romii reprezintǎ cea mai importantǎ mioritate etnicǎ din Europa, numǎrînd între 10 şi 12 milioane de persoane. In România, mai scrie cotidianul de stînga, trǎiesc în jur de 2 milioane de romi, iar în Bulgaria în jur de 700 000. Anul trecut, în Franţa, peste 21 000 de romi au fost "goniţi" din spaţiile în care erau instalaţi, ceea ce reprezintǎ un numǎr dublu faţǎ de anul trecut.

Agenţiile de presǎ mai transmit despre un incendiu intervenit în cursul nopţii de marţi spre miercuri într-o tabǎrǎ de romi de la Bobigny, nu departe de Paris, şi care a provocat moartea unei fetiţe bulgare în vîrstǎ de 8 ani. Partidul Comunist Francez a dat un comunicat în care deplînge aceastǎ dramǎ, care putea fi evitatǎ, şi cere mobilizarea fondurilor europene existente în favoarea romilor. "Taberele improvizate în care trǎiesc romii sunt o ruşine pentru ţara noastrǎ", mai scrie Partidul Comunist Francez în comunicatul reluat de Agenţia France Presse.