Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ziua îndrǎgostiţilor: comerţ şi sentimente

joyeuse_saint_valentin.jpg

credit foto: allabouthappylife.com

Data de 14 februarie nu este numai Ziua îndrǎgostiţilor pusǎ sub semnul Sfîntului Valentin, ci şi una foarte agreatǎ de zeul comerţului. In multe ţǎri aceastǎ sǎrbǎtoare este precedatǎ de o veritabilǎ febrilitate comercialǎ, dar şi de iniţiative insolite pentru cǎ dragostea stimuleazǎ imaginaţia. Mai rǎmîne întrebarea dacǎ adevǎrata iubire trebuie numaidecît sǎ se reflecte în sporirea substanţialǎ a cifrei de afaceri a magazinelor, deşi pe timp de crizǎ consumul poate stimula creşterea economicǎ.

In Statele Unite, Valentine’s Day a devenit o sǎrbǎtoare la fel de importantǎ ca şi Halloween, spun observatorii fenomenului commercial. Anul trecut, americanii şi-au rezervat în medie un buget de 126 de dolari pe cap de locuitor pentru aceastǎ zi, bǎrbaţii cheltuind ceva mai mult decît femeile: 175 de dolari faţǎ de 88.

O altǎ tendinţǎ semnalatǎ: tot mai multe cumpǎrǎturi sunt fǎcute prin intermediul Internetului, situaţie valabilǎ şi pentru alte ţǎri, precum Franţa.

Ce apreciazǎ cel mai mult femeile de Sfîntul Valentin? Un buchet de flori şi un dineu cît mai romantic, iatǎ rǎspunsul dupǎ o vastǎ anchetǎ. Ceea ce nu înseamnǎ cǎ sunt refuzate ciocolata, bijuteriile sau obiectele din categoria "hight-tech", sau a industriei numerice.

O ţarǎ care aşteaptǎ cu mult interes sǎrbǎtoarea Sfîntului Valentin este Columbia, care a devenit al doilea exportator mondial de flori, dupǎ Olanda. Cu cît sunt deci cumpǎrate mai multe buchete de flori pe planetǎ, pentru ca îndrǎgostiţii sǎ-şi exprime astfel sentimentele, "înfloreşte" sectorul respectiv în Columbia. Agenţia France Presse aratǎ într-o depeşǎ cǎ anul trecut sǎrbǎtoarea Sfîntului Valentin a însemnat în Columbia o cifrǎ de afaceri de un miliard de dolari.

Potenţialul comercial al acestei zile duce la iniţiative dintre cele mai originale. Astfel, oraşul Strasbourg, a cǎrui piaţǎ de Crǎciun a devenit celebrǎ, a lansat acum o nouǎ operaţiune numitǎ "Strasbourg mon amour". Dat fiind cǎ oraşul este, fǎrǎ îndoialǎ, unul dintre cele mai romantice din Europa, de ce n-ar deveni el şi o destinaţie pentru îndrǎgostiţii care ar vrea sǎ-şi petreacǎ o zi sau douǎ sau mai multe într-o ambianţǎ cît mai propice exprimǎrii sentimentelor?

Anul acesta operaţiunea "Strasbourg mon amour" este eşalonatǎ între 7 şi 16 februarie, iar organizatorii propun tot felul de "activitǎţi", precum  dineurile la lumînare în restaurante cu parfum intim şi serate dansante… Sau, de ce nu, un dineu în cursul cǎruia vine un actor şi le citeşte cuplurilor scrisorile de dragoste ale lui George Sand, Colette sau ale Marchizei de Sévigné…

In parantezǎ fie spus, oraşul Strasbourg a fost decorul natural pentru mai multe poveşti de dragoste, precum cea trǎitǎ de Victor Hugo cu Juliette Drouet, de Balzac cu Eva Hanska sau de Goethe cu Frédérique Brion…

Printre curiozitǎţile legate de ziua îndrǎgostiţilor, meritǎ semnalatǎ una localizatǎ în Japonia. Dacǎ în ţǎrile occidentale bǎrbaţii sunt cei care oferǎ cadouri de Sfîntul Valentin, pe arhipelagul nipon japonezele sunt cele care cumpǎrǎ ciocolatǎ şi o oferǎ bǎrbaţilor din anturajul lor.  Acest obicei îşi are originea într-o iniţiativǎ publicitarǎ din 1950, cînd un magazin a lansat sloganul "Sfîntul Valentin este singura zi cînd o femeie poate sǎ-şi demonstreze dragostea oferind ciocolatǎ".

Inchei acest magazin semnalînd cǎ nici Papa nu a rǎmas cu mîinile încrucişate de ziua Sfîntului Valentin. El s-a oferit sǎ primeascǎ la Vatican, pe data de 14 februarie, cupluri de logodiţi. O propunere care a avut un enorm succes, 20 000 de logodiţi din 24 de ţǎri au anunţat cǎ vor veni în vizitǎ la Papǎ. Iniţial ei urmau sǎ fie primiţi în marea salǎ Paul al VI-lea, dar cum aceasta are o capacitate de numai 7000 de locuri, pînǎ la urmǎ ceremonia se va ţine în Piaţa Sfîntul Petru.

Sǎ mai reamintim cǎ Sfîntul Valentin a fost un episcop martir din secolul al III-lea. El a devenit patronul îndrǎgostiţilor cu binecuvîntarea bisericii, care dorea sǎ fie datǎ uitǎrii o sǎrbǎtoare pǎgînǎ dedicatǎ fecunditǎţii şi iubirii, "Lupercalele", şi care se ţinea tot pe la mijlocul lunii februarie.