Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Siria – efectele devastatoare ale războiului civil s-ar putea întinde pe durata mai multor generaţii

siria.jpg

credit foto: telerama.fr

În timp ce pe teren, în Siria, luptele continuă şi situaţia rămîne total blocată, pe teren diplomatic evoluează dialogul dintre Moscova şi Washington. În urma unei conversaţii telefonice, şeful diplomaţiei ruse şi omologul său american au ajuns la o concluzie comună care ar putea deveni baza unui proces de tranziţie politică în Siria.

Nu este vorba încă de o apropiere spectaculoasă între Rusia şi Statele Unite, dar cele două mari puteri încep să opteze pentru un plus de pragmatism în privinţa dosarului sirian, cel puţin aşa consideră comentatorii avizaţi. A fost nevoie de 70 000 de morţi în Siria şi de distrugerea aproape sistematică, în aproape doi ani de război, a acestei ţări, pentru ca americanii şi ruşii să ajungă la fraza pronunţată duminică, pe care o citez dintr-o depeşă a Agenţiei France Presse: „Este necesar ca Statele Unite şi Rusia să recurgă la influienţa pe care o au asupra părţilor aflat în conflict în Siria pentru a promova un proces viabil de tranziţie politică”. Iată deci concluzia la care au ajus, în urma unei conversaţii telefonice, şeful diplomaţiei americane, John Kerry şi ministrul de externe rus, Serghei Lavrov.

Dacă ar fi să le dăm crezare unor specialişti în materie de decriptare a baletului diplomatic internaţional, în spatele acestei fraze s-ar ascunde două concesii. Statele Unite ar recunoaşte, de partea lor, că Rusia are interese în regiunea Orientului Mijlociu şi mai ales în Siria unde dispune de o bază militară. În consecinţă, americanii îi recunosc Rusiei statutul de mare putere (pierdut la un moment dat pe vremea lui Boris Elţîn) şi deci dreptul de a dicta anumite reguli de conduită în privinţa conflictului sirian. De partea sa, Rusia ar fi înţeles totuşi că nu poate fi perenizat regimul lui Bachar al-Assad în Siria, şi că la un moment dat, la capătul unei perioade de tranziţie, el va trebui înlocuit.

Pe de altă parte, ambele mari puteri, atît Statele Unite cît şi Rusia se tem de perspectiva unei victorii a islamismului radical în contextul acestui conflict, şi de o destabilizare a regiunii care ar putea dura apoi timp de decenii. Aceast ultim aspect este evocat şi de o comisie de anchetă a Organizaţiei Naţiunilor Unite pe marginea violenţelor din Siria. Concluzia comisiei este de natură să alarmeze pe toată lumea. „Impactul conflictului sirian ar putea să se întindă pe durata mai multor generaţii”. Iată ce scriu deci anchetatorii numiţi de ONU într-un raport de 131 de pagini care denunţă atrocităţile, actele de tortură, luările de ostatici, violurile, crimele de război şi crimele împotriva umanităţii comise de ambele părţi combatante  în Siria.

Războiul a luat o turnură din ce în ce mai religioasă. Majoritatea rebelilor sunt suniţi în timp ce de partea regimului se află în special membrii comunităţii alauite, care reprezintă o ramură a islamului şiit. Merită citată şi această ultimă concluzie a raportului: „nu există nici o soluţie militară la acest conflict; o încetare durabilă a ostilităţilor rămîne de o importanţă primordială pentru a se pune capăt violenţelor şi gravelor încălcări ale drepturilor omului.”.

Într-un interviu acordat presei libaneze pro-siriene, Bachar al-Assad declară însă că va cîştiga acest război, întrucît, spune el, majoritatea sirienilor ar fi de partea sa. El mai avansează un argument în favoarea sa, faptul că aproape întregul corp diplomatic sirian din străinătate i-a rămas fidel, cu execepţia ambasadorilor din Irak şi Emiratele Arabe Unite, precum şi a însărcinaţilor diplomatici din Marea Britanie şi Cipru.

Este greu de spus în orice caz cum ar putea Rusia şi Statele Unite să infuienţeze pe teren cele două părţi în vederea încetării luptelor, chiar dacă Moscova şi Washingtonul au ajuns la concluzia că trebuie să-şi unească forţele în acest sens.