Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ameninţări şi isterie în Coreea de Nord

corc3a9es-nord-sud.jpg

Credit foto: fr.kichka.com

Regimul dictatorial din Coreea de Nord îşi reia gesticulaţiile războinice şi declară drept nule şi neavenite toate acordurile de neagresiune semnate cu Coreea de Sud. Phenianul reacţionează de fapt la noile sancţiuni anunţate de Consiliul de Securitate ONU împotriva Coreii de Nord care îşi continuă experienţele balistice şi programul nuclear.

Reacţia regimului nord-coreean este vecină cu isteria politică, dar şi cu ridicolul. Cu cît este mai izolat, cu atît acest regim se arată mai ofensiv, jură că îşi va distruge fără milă inamicii, ameninţă cu un război nuclear şi chiar cu lovituri preventive şi orchestrează manifestaţii publice în care şeful suprem este adulat ca un zeu...

În 1971, între cele două ţări a fost instalat un ”telefon roşu”, în speranţa că el ar putea folosi la ceva, la o eventuală destindere, la stimularea dialogului. Acum, Phenianul anunţă că telefonul a fost tăiat, nu mai vrea să comunice deloc cu vecinul din sud. În 1991, cele două ţări au semnat un acord prin care se angajau să-şi rezolve în mod paşnic litigiile. Acum, acordul este suspendat, s-ar spune că liderul nord-coreean, Kim Jong-un caută cu orice preţ să declanşeze un incident militar. Singura putere care îl poate calma este China, campioana jocului dublu în regiune. Pentru că puterea de la Beijing s-a asociat, pe de o parte, rezoluţiei ONU, care decretează noi sancţiuni la adresa Coreii de Nord, dar tot China împiedică de fapt concretizarea acestor sancţiuni. De fapt, China profită de această situaţie de diviziune în care se află peninsula coreeană. O Coree unită ar putea deveni un rival economic în regiune. Iar prăbuşirea regimului nord-coreean ar putea provoca un şoc economic în aceeaşi regiune, poate chiar o destabilizare masivă prin sosirea a milioane de refugiaţi pe teritoriul chinez.

Mai rămîne întrebarea: este noul lider al Coreii de Nord, tînărul Kim Jong-un, care seamănă ca o picătură de apă cu tatăl său şi cu bunicul său, un om capabil să reflecteze ca un om raţional sau a intrat într-unul din acele tuneluri ale megalomaniei care duc la catastrofă?

Imaginile care vin uneori din această ţară sunt efectiv pe cît de absurde, pe atît de neliniştitoare. Dictatorul le cere de fapt nord-coreenilor să-l întîmpine în cursul vizitelor sale cu scene de isterie colectivă, cu strigăte şi lacrimi... Nimic sănătos nu emană din aceste spectacole destinate propagandei. Observatorii cred că situaţia nu a fost niciodată mai periculoasă în regiune din 1953 încoace, cînd s-a încheiat printr-un armistiţiu războiul dintre cele două Corei. Armistiţiu pe care Phenianul tocmai vrea să-l denunţe.

Parisul a condamnat agitaţiile nord-coreene şi ameninţările proferate de liderul de la Phenian, iar Uniunea Europeană cere insituirea unor sancţiuni chiar mai aspre decît cele decise de ONU. Probabil că dictatorul de la Phenian şi regimul său nu vor declanşa un veritabil război, dar perpetuarea unei stări de tensiune a devenit probabil esenţială pentru menţinerea dinastiei comuniste Kim la putere