Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Femeile şi politica: personalităţile feminine preferate ale francezilor

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Potrivit unul sondaj realizat de publicaţia „Le Journal du Dimanche” rezultă că personalităţile politice feminine preferate ale francezilor sunt Christine Lagarde şi Marine Le Pen. Două femei care încarnează orientări politice opuse.

Le Journal du Dimanche publică un întreg dosar pe această temă întrucît rezultatul acestui sondaj are de ce să intrige. Doamna Christine Lagarde, directoarea generală a Fondului Monetar Internaţional, este deci favorita francezilor, totalizînd 34 la sută din voturi la capitolul simpatiei. Imediat pe locul doi se situează însă, cu 31 la sută din voturi, Marine Le Pen, lidera extremei drepte. Pentru a rezuma, avem faţă în faţă expresia austerităţii şi expresia populismului, o femeie care face carieră internaţională şi alta care se doreşte „madona celor marginalizaţi în Franţa” (ca să citez o expresie utilizată de redactorii ziarului Le Journal du Dimanche). Citez în continuare din comentariul publicaţiei: „Opţiunea francezilor rezumă fracturile şi contradicţiile societăţii franceze confruntată cu mondializarea şi cu cea mai mare criză economică de după al doilea război mondial. Doamna Lagarde şi doamna Le Pen puse faţă în faţă sunt oarecum expresia reînceperii meciului dintre o Franţă care spune DA Europei şi o Franţă care spune NU.”

De notat însă că pe locul al treilea al acestui clasament se afla o altă femeie care spune DA Europei, este vorba de Nathalie Kosciusko-Morizet, mai mult ca sigur viitoarea candidată a principalului partid de dreapta la postul de primar la Parisului. Iar pe locul al patrulea în ierarhia simpatiilor pentru personalităţile feminine se află o tînără de culoare, Rama Yade, în vîrstă de 36 de ani, pe care de fapt fostul preşedinte Nicolas Sarkozy a ajutat-o să se lanseze în politică.

Pe locul al cincilea, în sondajul despre care vorbim, se situează doamna Martine Aubry, primar al oraşului Lille, dar care a condus Partidul Socialist. In sfîrşit, semnalez pe locul al şaselea o altă femeie plină de caracter, Christiane Taubira, actuala ministră a justiţiei, născută în Guyana. Alte femei care fac politică şi sunt apreciate de francezi rămîn Rachida Dati, fostă ministră a justiţiei, Ségolène Royal, care a candidat la funcţia de preşedinte şi a ajuns pînă în faza duelului final, ecologista Cécile Duflot care face parte din guvern, si Aurélie Filippetti, ministra culturii.