Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Salonul Cărţii, Paris, 2013 - "Dracula, ridică-te!"

salon-du-livre.jpg

Salonul Cărţii, Paris, 2013 - "Dracula, ridică-te!"

Joia viitoare se inaugurează la Paris a 33-a ediţie a salonului de carte, o ediţie la care România este invitat de onoare. "Dracula, ridică-te!" e titlul cronicii literare din revista Le Point consacrată culegerii de nouă poveşti inedite despre vampiri apărută recent pe piaţa franceză.

Textele au fost semnate de nouă mari scriitori francezi contemporani iar totul a fost reunit sub titlul "Bienvenue en Transylvanie" - "Bunvenit în Transilvania" de editura Points. Semnatarilor - printre care să-i amintim doar pe François Bégaudeau, Joël Egloff şi Martin Page - li s-a cerut să reinventeze pe un ton original şi cu umor mitul vampirului. Totul fireşte evitând clişeele vehiculate până acum. Rezultatul este pe cât de surprinzător pe atât de variat: nuvelele sunt unele romantice, altele gotice sau de speriat, în timp ce parodia nu a fost nici ea ocolită. E vorba de "vampiri la pensie, de vampiri rasaţi, şi nu chiar toţi aşa de sângeroşi precum ne spune legenda" constată Le Point.

În plan virtual, în preajma salonului de carte s-a lansat aplicaţia gratuită pentru iPhone şi iPad denumită "Lettres roumaines". Realizată de ICR în colaborare cu organizatorii salonului de la Paris, aplicaţia prezintă toate evenimentele acestui târg, accentul fiind pus evident pe România şi cei 27 de autori invitaţi oficial de Centre National du Livre. Utilizatorul aparatelor Apple poate de asemenea să aibă acces la o scurtă biografie a acestor romancieri, dramaturgi sau poeţi care vor veni la Paris săptămâna viitoare. Nu lipsesc din această aplicaţie pusă la zi în timp real nici informaţiile practice precum localizarea diverselor evenimente în uriaşul salon, cum şi unde se poate cumpăra un bilet şamd. Să precizăm aici că anual, la salonul cărţii din Paris vin circa 200 de mii de vizitatori din care un sfert elevi şi studenţi. În faţa lor se prezintă aproape 30 de mii de profesionişti şi peste două mii de autori din toate genurile literare.

Din impresionantul dosar de presă al manifestării culturale - 80 de pagini - aflăm că pe lângă România,  invitat de onoare la fel ca şi oraşul catalan Barcelona, alte 45 de ţări vor fi reprezentate la această ediţie - printre care şi Republica Moldova - transformând astfel salonul parizian într-o adevărată platformă internaţională şi profesională a lumii literelor. Printre noutăţile din acest an propuse vizitatorilor, organizatorii insistă pe crearea unui aşa-zis "square culinar" în cadrul căruia va fi prezentată într-una din zile "latinitatea unei bucătării orientale", prezentarea şi demonstraţia urmând să fie asigurate de Mircea Dinescu. În acest "square culinar" sunt prezentate fireşte numai cărţi de bucate şi asta pe o suprafaţă de 600 de metri pătraţi. Spaţiu pe care marii bucătari dar şi autori de cărţi de specialitate vor putea trece la fapte, adică la pregătirea bucatelor în faţa vizitatorilor. O manieră ludică de a împărtăşi dragostea de carte în jurul unei farfurii bine garnisite.

Nici copiii şi literatura care le este destinată nu lispesc de pe afişul salonului de carte din acest an. Printre români, s-o cităm doar pe Ileana Surducan care va anima un atelier pentru tineri vineri 22 martie. Pe micuţii francezi dar nu numai pe ei, ce-i va încânta însă este expoziţia excepţională dedicată celor două decenii de existenţă a benzii desenate Titeuf şi manifestările prilejuite de împlinrea a 75 de ani a revistei Journal de Spirou. Nu sunt uitaţi nici autorii de benzi desenate japoneze, salonul oferind chiar un spaţiu special aşa-ziselor "manga". Trebuie precizat că după japonezi, francezii sunt cei mai mari cititori de manga din lume.