Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Siria, regimul de la Damasc recurge la arma înfometǎrii

Pe fondul tensiunilor internaţionale legate de Ucraina, conflictul din Siria a trecut pe planul al doilea. Si este greu de crezut cǎ ruşii şi americanii vor ajunge la o înţelegere pentru a opri rǎzboiul din Siria atîta timp cît tensiunile dintre Moscova şi Washington cresc în legǎturǎ cu Ucraina. Ceea ce îi permite de fapt dictatorului de la Damasc sǎ-şi consolideze poziţiile.

Rǎzboiul civil din Siria intrǎ, în aceastǎ lunǎ martie, în cel de-al patrulea an şi nici un o perspectivǎ de pace nu este vizibilǎ la orizont. Dimpotrivǎ, noi atrocitǎţi sunt comise. Cu puţin timp în urmǎ au apǎrut în presa occidentalǎ informaţii cutremurǎtoare legate de violurile în masǎ comise în Siria, femeile devenind ţinta unor agresiuni şi barbarii fǎrǎ precedent, totul pe fond de "strategie militarǎ".

Mai nou, înfometarea populaţiei civile a devenit o strategie militarǎ adoptatǎ de regim, pentru înfrîngerea rezistenţei în unele oraşe precum Yarmouk, Homs sau Ghouta. Organizaţia Naţiunilor Unite şi numeroase organizaţii neguvernamentale acuzǎ de altfel regimul sirian cǎ recurge la înfometare ca armǎ de rǎzboi. Potrivit unor date furnizate de UNICEF, un million de copii sunt într-o situaţie disperatǎ în zonele asediate, dintr-unn total de cinci milioane cinci sute de mii de civili. Din alte surse de afirmǎ cǎ în jur de 250 000 de persoane se aflǎ în prezent într-o situaţie disperatǎ, fiind asediate şi puse în faţa a douǎ opţiuni: fie se predau, fie mor de foame. De notat cǎ şi unele grupuri rebele asediazǎ sate care au rǎmas fidele preşedintelui Bachar Al-Assad.

In ce priveşte forţele aflate pe teren, potrivit experţilor rebelii ar fi între 100 000 şi 150 000, în timp ce Damascul dispune de 300 000 de oameni. Bachar al-Assad ar fi pierdut însǎ, în trei ani de lupte, în jur de 50 000 de soldaţi. In aceste condiţii nici una din tabere nu este capabilǎ sǎ-i dea celeilate o loviturǎ fatal. Siria rǎmîne de fapt divizatǎ. Regimul a preferat sǎ-şi menţinǎ controlul asupra a ceea ce el numeşte "teritoriul util", altfel spus regiunile de coastǎ, marile oraşe şi marile axe de circulaţiei. Ca suprafaţǎ, rebelii controleazǎ mai mulţi kilometri pǎtraţi de pǎmînt sirian, dar regimul le controleazǎ pe cele mai populate.

Unii experţi încep sǎ creadǎ cǎ acest rǎzboi s-ar putea termina de fapt fǎrǎ nici o victorie din partea uneia sau a alteia dintre cele douǎ pǎrţi, ci printr-o dezintegrare a Siriei. In mare, ar urma sǎ se formeze o zonǎ kurdǎ în nord-estul Siriei, o regiune controlatǎ de rebeli în nord şi alta controlatǎ de regim în centrul ţǎrii. Mai rǎmîne însǎ de vǎzut cum vor evolua lucrurile în rîndurile rebelilor pentru cǎ şi aceştia sunt divizaţi, iar între diversele grupuri islamiste se dǎ acum o teribilǎ luptǎ.