Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Jurnalist occidental ucis în Afganistan: semn al agravǎrii insecuritǎţii

Un jurnalist a fost ucis marţi 11 martie în Afganistan numai pentru cǎ era occidental. Un nou asasinat, pe fondul altor violenţe, într-un moment electoral, toate acestea punînd în evidenţǎ un grav eşec al politicii de normalizare şi stabilizare în aceastǎ ţarǎ de unde trupele occidentale urmeazǎ sǎ se retragǎ pînǎ la sfîrşitul acestui an.

Numele sǎu era Nils Horner, avea vîrsta de 51 de ani, se prezenta ca un anglo-suedez şi sosise în Afganistan doar de douǎ zile. El a fost ucis cu un glonte în cap, într-unul din cartierele cele mai pǎzite din centrul capitalei Kabul, de doi necunoscuţi care au reuşit sǎ fugǎ. In mod evident cei care au tras au vrut sǎ transmitǎ un mesaj: "nu vrem occidentali şi idei occidentale la noi". Aceasta este ideologia talibanilor, dar în contextul haosului din Afganistan au mai apǎrut şi alte grupuri radicale, dupǎ cum banditismul se dezvoltǎ pe scarǎ largǎ.

Nils Horner dorea sǎ transmitǎ despre alegerile prezidenţiale care vor avea loc în Afganistan pe data de 5 aprilie. Alegeri pe care talibanii nu doar le saboteazǎ prin refuzul de a participa la vot, dar au şi declarat cǎ vor lansa tot felul de acţiuni teroriste pentru a împiedica buna lor derulare. Din punctul de vedere al talibanilor, aceste prezidenţiale nu sunt decît un mecanism pentru desemnarea unui preşedinte marionetǎ în mîna americanilor.

In ce-i priveşte pe americani, însǎ, ei sunt din ce în ce mai excedaţi de turnura situaţiei din Afganistan. Preşedintele Karzai a refuzat, pînǎ în prezent, sǎ semneze un acord americano-afgan legat de securitate, ceea ce ar putea complica şi mai mult lucrurile în viitor, odatǎ cu retragerea celor 50 000 de soldaţi ai Alianţei Atlantice staţionaţi în aceastǎ ţarǎ.

Tot mai mult, Afganistanul începe sǎ fie plasat de comunitatea internaţionalǎ la capitolul "pierderi", iar eforturile acesteia în favoarea afganilor sunt tot mai reduse. Comentatorii cei mai pesimişti spun cǎ absolut totul a fost încercat în Afganistan, atît de ruşi cît şi de occidentali. Nici comunismul, nici socialismul de tip arab, nici liberalismul şi statului de drept de tip occidental nu prind rǎdǎcini. Vor reuşi din nou talibanii sǎ-şi impunǎ preceptele în aceastǎ ţarǎ care nu cunoaşte pacea de peste trei decenii? Întrebarea pluteşte în aer.

In aşteptarea prezidenţialelor de pe 5 aprilie reprezentanţele diplomatice din Afganistan şi-au luat mǎsuri suplimentare de securitate, iar mulţi funcţionari strǎini au fost invitaţi sǎ-şi ia o vacanţǎ. Iatǎ, pe scurt, atmosfera în care afganii sunt invitaţi sǎ voteze pentru un nou preşedinte care în mod normal ar trebui sǎ încarneze ideea de speranţǎ.