
Special Paris
Cipru – risc de turbulenţe financiare şi de fragilizare a zonei euro
Chiar dacă sună puţin brutal, adevărul este că Republica Cipru a devenit în ultimii ani un paradis fiscal. O ţară mică dar care găzduieşte numeroase bănci, chiar suspect de multe pentru unii observatori. Agenţia Moody’s consideră că numai banii prevenind de la diverse societăţi din Rusia şi depuşi în băncile cipriote se ridică la 19 miliarde de dolari, la care se mai adaugă fonduri de 12 miliarde de dolari deţinute de bănci ruse în instituţiile bancare cipriote. Nu degeaba ruşii au reacţionat cel mai vehement la anunţul iniţial, şi anume că toate conturile bancare vor fi taxate cu 6,75 la sută, iar cele care conţin peste 100 000 de euro cu 9,9 la sută. „Taxa este nedreaptă şi periculoasă” a afirmat preşedintele rus Vladimir Putin. Iar pentru primul ministru rus Dimitri Medvedev măsura n-ar fi decît o formă de confiscare a unor fonduri străine. „S-a terminat cu mitul Europei civilizate”, scria astăzi presa rusă. Avem de-a face cu „o taxă barbară de tip sovietic”, declara un expert rus. Ziarul Izvestia vorbeşte chiar despre o măsură de „naţionalizare” care va provoca fuga capitalurilor din Cipru. Iar preşedintele Asociaţiei băncilor din Rusia declara în cotidianul popular Komsomolskaïa Pravda: „ruşii fac o mare prostie cînd îşi ascund banii în străinătate, pentru că rubla este una dintre devizele cele mai stabile de cîteva decenii, ca şi băncile ruseşti”.
Ciprioţii au însă alte urgenţe decît să le plîngă de milă ruşilor şi altor străini care riscă să se vadă taxaţi în această mică ţară pînă nu de mult ocolită de criză. Populaţia a intrat în panică în special datorită faptului că se vede ea penalizată, începînd cu cei mai mici depunători. Cui îi convine să ştie că din modestele sale economii de 7000 de euro, de exemplu, statul va ridica la sursă 469 de euro? Sau, cui îi convine să ştie că din economiile sale de 40 000 de euro, destinate achiziţionării unei locuinţe, statul va preleva 2680 de euro... Chiar şi un şomer sau un student, care nu au decît 500 de euro în cont, se văd puşi la o contribuţie de 33,50 de euro fiecare. Aici intervine partea mai tragică, şi nu întîmplător acest scenariu fiscal a provocat un şoc şi este repus în discuţie în acest moment.
Pentru ministrul francez al finanţelor, Pierre Moscovici, doleanţele micilor depunători ar trebui ascultate cu ceva mai multă atenţie, Parisul se pronunţă de altfel în favorea unei mai bune protecţii pentru cei cu economii modeste.
Cotidianul economic Les Echos evocă pe prima pagină sentimentul de „stupoare” provocat de această măsură care pare mai degrabă o sancţiune „inedită”. Pentru cei cu bani mulţi stupoarea trebuie să fie într-adevăr enormă. Un deţinător de conturi remunerate riscă, pentru două milioane de euro, de exemplu, să se vadă „uşurat” de aproape 200 000 de euro. Cotidianul Le Monde analizează măsura pe un ton pesimist. Din plan de salvare ea s-ar putea transforma în coşmar, dau de înţeles comentatorii ziarului. Deja, planul a provocat furia ciprioţilor, o repliere a burselor, o scădere a monedei unice euro în raport cu dolarul, au apărut semne de întrebare care fragilizează şi mai mult zona euro precum şi tensiuni pe pieţele financiare care se întreabă din nou în ce direcţie se îndreaptă Uniunea Europeană. Există un risc de panică bancară, mai arată Le Monde, ceea ce în nici un caz nu poate fi efectul dorit de Bruxelles.
Ar mai fi de observat că atunci cînd jocurile cu banii şi speculaţiile devin prea complicate, inumane, frizînd absurdul, nici pompierii care sunt chemaţi să stingă incendiile nu mai ştiu ce să facă iar uneori le agravează prin intervenţiile lor.