Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Contract istoric pentru Airbus

lion-air.jpg

credit foto: journal-aviation.com

Firma europeană Airbus specializată în construcţia de avioane a semnat cel mai important contract din istoria ei pentru aparatul de tip A320. O companie indoneziană cumpără 234 de astfel de aprate pentru o sumă totală de 18,4 miliarde de euro.

Lion Air se numeşte compania indoneziană care a făcut această comandă, şi probabil că doreşte să-şi justifice prin viitoarea sa flotă de aparate numele ambiţios pe care îl poartă. Plin de simboluri este şi faptul că acest contract a fost semnat în sala de festivităţi a Palatului Elysée, sediul preşedinţiei franceze. Iar preşedintele François Hollande a salutat, în context, „un contract istoric prin amploarea sa, istoric şi prin legăturile pe care o mare intreprindere europeană le are cu o mare intreprindere asiatică.” Această comandă fermă înseamnă, în Franţa, menţinerea a 5000 de locuri de muncă pentru viitorii 10 ani, dar şi o recunoaştere a competenţelor europene în materie de avioane şi aeronautică. Nu este întîmplător faptul că acest contract a fost semnat la Palatul Elysée şi că însuşi şeful statului francez a ţinut să-i descifreze semnificaţiile. După cum arată Agenţia France Presse, în ultimul timp cota de popularitate a preşedintelui este în scădere, ca şi cea a guvernului. Somajul în Franţa continuă să crească şi a ajuns la 10,6 la sută din forţa activă a ţării, în ciuda numeroaselor măsuri pe care le ia sau le preconizează guvernul socialist.

De notat că acest acord cu compania indoneziană intervine după ce, săptămîna trecută, Turkish Airlines a cumpărat 82 de aparate pentru suma de aproape 10 miliarde de euro, cu o opţiune pentru alte 35 de avioane suplimentare.

Mai rămîne, în tot acest context triumfal pentru firma Airbus care nu cunoaşte criză, o zonă de umbră. Compania Lion Air nu este prea apreciată în Europa şi în Statele Unite, sau mai bine spus nu este agreată de loc întrucît nu respectă regulile de securitate cerute de lumea occidentală. Pe de altă parte, ea este considerată o companie „opacă”, din categoria celor care nu îşi publică niciodată conturile. In 1993, cînd a fost creată, compania aviatică Lion Air avea un singur avion. Intre timp a devenit un veritabil „leu al cerului” – altfel spus prima companie de transport aerian pe cerul indonezian, iar ca număr de aparate ea va fi curînd una dintre cele zece companii din lume. Mai rămîne întrebarea: sunteţi dispuşi să urcaţi într-un avion al acestei companii care nu are drept de aterizare în Europa şi în Statele Unite?